Yakult gebruikt cookies op zijn websites voor analytische doeleinden én om uw gebruikersinstellingen en voorkeuren te onthouden voor volgende bezoeken aan onze websites. Indien u onze websites blijft bezoeken aanvaardt u het gebruik van deze cookies, zoals beschreven in onze privacyverklaring. Ok

De Japanse bento-box

Bento Box

Lekker & origineel: de Japanse bento-box

De Japanse keuken is een lekkere en gezonde keuken die veel seizoensproducten gebruikt. Ieder jaargetijde zijn er typische gerechten die tijdens andere maanden niet gegeten worden. Ook in een ‘bento box’ kom je verrassende en heerlijke hapjes tegen!

Bento’s zijn doosjes met lekkere verse gerechten die er prachtig uitzien. Echt een eeuwenoud Japans gebruik! Reeds in 500 na Chr. gebruikten ze bento’s om hun maaltijden in te transporteren tijdens hun tocht naar de akkers, op jacht of tijdens het vissen. Aanvankelijk wikkelde men gedroogde rijst of rijstballen in bamboebladeren. Nadien kende men de eenvoudige houten doosjes voor eenmalig gebruik. Nu bestaan er waardevolle gelakte houten dozen of bont gekleurde kunststof bento’s en zelfs bento’s met populaire cartoons zoals ‘Hello Kitty’.

Ekiben

In de loop der jaren kwam de bento steeds meer in gebruik. Reizigers verpakten hun proviand in de doosjes en met de invoering van de spoorlijn ontstond de beroemde Ekiben, de station-bento.

De eerste Ekiben – rijstballen met ingelegde pruimen als vulling – werd in 1885 verkocht. Tegenwoordig vind je bento’s in allerlei traditionele en moderne varianten op bijna alle stations in Japan. Ook in de trein zelf worden ze verkocht. Er zijn wel 2000 tot 3000 verschillende Ekibens, vaak met lokale specialiteiten. In de luchthavens kan je bento’s kopen, gevuld met lokale gerechten die je kunt eten terwijl je wacht op je vlucht of tijdens de vlucht. Ekibens zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen: eenvoudige van 5 euro tot hele luxueuze en uitgebreide van 20 euro.

Homemade

De bereiding en samenstelling van de homemade bento verloopt volgens belangrijke regels. Traditie en esthetiek zijn cruciale elementen binnen de Japanse keuken. Maar ook het seizoensaanbod van verse producten, gezonde ingrediënten en natuurlijk smaak zijn belangrijk. In de bento wordt alles harmonieus op elkaar afgestemd. De gerechten moeten natuurlijk, gevarieerd en evenwichtig zijn met seizoensgebonden ingrediënten. Als decoratie worden natuurlijke materialen zoals bloemen, blaadjes of seizoensvruchten  gebruikt. Een harmonieuze afstemming van kleuren is even belangrijk als de variatie in vorm en textuur. Het geheel ziet eruit als een prachtig schilderijtje!

Het hoofdingrediënt is rijst aangevuld met vis, vlees, groenten en eventueel wat fruit. Alles is in kleine, hapklare stukjes apart in de vakjes neergelegd, bijvoorbeeld Tamago-Yaki (Japanse omelet), kleine worstjes, boontjes, garnalen, lotuswortel, bamboescheuten, gestoomde of gekookte groenten, pickles en umeboshi (ingelegde abrikoos). Deze laatste is een vertrouwd element in de bento.

In Japan denkt men dat als iemand een lunchbox eet die gemaakt is door een geliefd persoon, de gevoelens van de kok(kin) overgebracht worden via het voedsel. De bento is een vorm van communicatie tussen de maker en de eter. Een huisgemaakte bento zit dus vol liefde!