Yakult gebruikt cookies op zijn websites voor analytische doeleinden én om uw gebruikersinstellingen en voorkeuren te onthouden voor volgende bezoeken aan onze websites. Indien u onze websites blijft bezoeken aanvaardt u het gebruik van deze cookies, zoals beschreven in onze privacyverklaring. Ok

De Japanse Keuken

De Japanse keuken: een gezonde zuivere keuken

De Japanse keuken valt op door haar eenvoud en respect voor zuivere smaken. Ze is heel anders dan de Chinese en de Europese. In Japan eet men minder vlees. Rijst, vis & soja staan er vaak op het menu.

Rijst, vis en soja

Rijst is de basis van de Japanse keuken. Het is een bron van koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen. Rijst zorgt voor een goed verzadigd gevoel. Zo ga je minder snoepen en zal je je niet zo snel ‘overeten’. Dat doen de meeste Japanners sowieso niet. Zij huldigen het Hara hachi bu-principe. Dit houdt in dat je je nooit meer dan 80% vol zou moeten eten.

Vis wordt door de Japanners vaak rauw gegeten. In deze puurste vorm behoudt vis al zijn voedingskwaliteiten. Vette vis als zalm, tonijn en haring bevat veel omega 3-vetzuren.

Soja bevat van nature een rijkdom aan hoogwaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Soja bevat ook heel wat essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren.

Rauw, gestoomd of snel gegrild

Ook de bereidingswijze van de voedingsproducten maakt de Japanse keuken anders en gezond. Naast rauwe groenten en vis, eet men vaak gestoomde of licht gebakken producten. Dit maakt dat Japanners extra veel aandacht aan keukenhygiëne schenken en alles altijd zeer goed afspoelen en wassen.

Positief aan de Japanse keuken is ook dat ze weinig vet en snelle suikers bevat. Japanners eten ook veel minder vlees, zout en suiker dan wij in het westen. Zo blijven ze magerder en gezonder.

Proef het gewoon zelf eens. Loop eens binnen in een goed Japans restaurant. Of kom eens langs op een van de Yakult workshops. ‘Smakelijk’ … of in het Japans: ‘itadakimasu!’

De Japanse Bento-Box:
Bento’s zijn doosjes met lekkere verse gerechten die er prachtig uitzien.
Een eeuwenoud Japans gebruik!

meer weten

RECEPT: sushirijst

HR_sushi

Rijst voor sushi is een erg kleverige rijstvariëteit met ronde, korte korrels. Hij lijkt enigszins op Camargue-rijst of rijst voor risotto. Het kookproces en de afkoeling moeten gecontroleerd verlopen zodat de rijst zijn ideale consistentie krijgt. Hij wordt aangemaakt met sushi-zu, dat wil zeggen azijn, die speciaal wordt verkocht voor sushi. Bij wijze van alternatief kunt u zelf uw azijn voor sushi maken.

Bereiding van de sushirijst*:

spoel de rijst meerdere keren met koud water tot het water helemaal helder blijft.
Laat de vochtige rijst een uurtje rusten in een vergiet.

Doe de rijst in een steelpan en breng hem aan de kook in een hoeveelheid water die gelijk is aan zijn gewicht (vb: 200g rijst + 200g water).

Laat hard koken gedurende 2 minuten. Zet het vuur nu half zo hoog en laat nog 5 minuten stoven.
Zet het vuur op de laagste stand en laat 15 minuten sudderen tot het water volledig opgeslorpt is. De rijst sist dan in de kom.

Doe de gekookte rijst in een grote, niet-metalen kom (hout, pyrex of aardewerk) en roer de rijst om met een grote houten lepel/spatel.
Blijf de rijst bewerken om hem luchtig te maken en voeg er beetje bij beetje de azijn (sushi-zu) aan toe.
Blijf mengen tot de rijst lauw is en droger lijkt.

Dek af met een propere doek en laat de rijst rusten tijdens de verdere bereiding van het eten.

* Opgelet:

De sushirijst die in de supermarkten wordt verkocht is reeds voorbehandeld om succes bij het koken te verzekeren. Lees aandachtig de informatie op de verpakking.

Alternatief voor de azijn sushi-zu

• 100ml witte azijn
(rijstazijn is ideaal)
• 80g suiker
• 3 koffielepels zout

De azijn verwarmen tot deze dampt. Doof het vuur en voeg de suiker en het zout toe. Goed roeren tot alles opgelost is. Laat snel afkoelen.

Ingrediënten

200 g sushi rijst
45 ml  sushi-zu azijn

Tijd

30 min.

Moeilijkheids- graad

medium