Yakult gebruikt cookies op zijn websites voor analytische doeleinden én om uw gebruikersinstellingen en voorkeuren te onthouden voor volgende bezoeken aan onze websites. Indien u onze websites blijft bezoeken aanvaardt u het gebruik van deze cookies, zoals beschreven in onze privacyverklaring. Ok

Bacteriën, je kleinste vrienden!

Wil je weten wie jouw kleinste vrienden zijn? Bacteriën hebben er al een hele levensgeschiedenis opzitten. Ze zijn sinds miljoenen jaren op aarde, hebben verschillende functies en ze zitten overal.

Bijvoorbeeld op en in je lichaam, op je smartphone, in je tas, in de lucht, op de grond en in je voeding. Maar toch kun je ze niet met het blote oog zien. Er zijn soorten waarmee je maar beter geen beste maatjes kunt worden, maar andere bacteriën zijn juist weer onmisbaar voor ons.

Onmisbare vriendschap

We hebben minstens zoveel bacteriën in ons lichaam als cellen. Ieder mens heeft er meer dan honderdduizendmiljard bij zich! Dat is veertienduizend keer meer dan het aantal mensen op aarde. De meesten zitten in onze darmen. Daar leven minimaal duizend verschillende soorten en het is ook nog eens een heel gewicht bij elkaar: je darmflora weegt bij elkaar zo’n anderhalve kilo. Dit bijzondere ecosysteem wordt door wetenschappers de darmmicrobiota (ofwel darmflora) genoemd. Alle micro-organismen samen op en in je lichaam noemen we de microbiota. De collectie genen op alle micro-organismen samen wordt ook wel het microbioom genoemd. Iedereen heeft zijn eigen speciale verzameling, net zo uniek als een vingerafdruk en je DNA. En er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt.
Je kunt je voorstellen hoe belangrijk bacteriën zijn. Sommigen zijn zelfs onmisbaar. Zonder hen zou leven niet eens mogelijk zijn. Om wat voorbeelden te noemen: bepaalde bacteriesoorten helpen je 24 uur per dag met het verteren van je voedsel of zijn actief met het opruimen van allerlei (bio)afval.

Bacteriën, een oer-Hollandse ontdekking

Het duurde wel even voordat we in de gaten hadden dat bacteriën bestaan en welke functies ze allemaal kunnen hebben.
Ze werden pas in de 17e eeuw ‘ontdekt’ door een Nederlandse stoffenkoopman uit Delft, Antonie van Leeuwenhoek. Hij zag door een zelfgebouwde microscoop in 1676 voor het allereerst ‘leven’ onder zijn lens: bacteriën.

Fermentatie, een eeuwenoud proces

Bacteriën spelen al eeuwenlang een belangrijk rol in onze voeding. In 1863 bewees Louis Pasteur dat bacteriën in voeding vernietigd konden worden met een proces dat we nu pasteurisatie noemen.
Ander onderzoek liet zien dat zogenaamde melkzuurbacteriën verantwoordelijk zijn voor natuurlijke ‘fermentatie’.

Deze bacteriën werden voor het eerst geïsoleerd door Joseph Lister in 1873. Ze werden Bacterium lactis ofwel ‘melkzuurbacteriën’ genoemd. Ze kregen deze naam omdat ze melkzuur (lactaat) kunnen maken uit suikers (bijv. glucose en lactose). Dit proces noemen we fermenteren (melkzuurfermentatie).
Als we teruggaan in de geschiedenis, blijkt dat we al heel lang gebruikmaken van fermentatie om levensmiddelen te conserveren of er een bepaalde smaak aan te geven. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, bier, wijn, brood, sommige soorten vlees en Japanse sojasaus. Ook Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank! Zonder melkzuurbacteriën zou het niet mogelijk zijn deze producten te maken

En ze leefden nog lang en gelukkig!

In de vorige eeuw ontdekte de Russische microbioloog en Nobelprijswinnaar dr. Elie Metchnikoff dat sommige nomadenstammen opvallend oud werden voor die tijd. Deze nomaden dronken en aten veel gefermenteerde melkproducten.
Metchnikoff zag een verband tussen hun hoge leeftijd en de melkzuurbacteriën die de nomaden via de melkproducten binnenkregen. Hij publiceerde zijn theorie Longevity without ageing in 1907.

Dr. Minoru Shirota

De Japanse wetenschapper en oprichter van het bedrijf Yakult, dr. Minoru Shirota, was een groot aanhanger van de theorie van dr. Elie Metchnikoff. Dr. Shirota wilde graag een manier vinden om bacteriën levend in de darmen te laten aankomen. In 1921 begon hij zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Kyoto. Hier specialiseerde hij zich in onderzoek naar bacteriën, probiotica en darmflora.

Een klein flesje met veel ervaring

In 1930 selecteerde en cultiveerde dr. Minoru Shirota na een langdurig en gecompliceerd proces een melkzuurbacterie die sterk genoeg was om levend aan te komen in de darmen.

Deze bijzondere bacteriestam is naar hem vernoemd: Lactobacillus casei Shirota. De fascinerende geschiedenis van het product Yakult begint in 1935. In dat jaar produceert dr. Minoru Shirota na jarenlang onderzoek het eerste flesje Yakult. In 1955 richtte dr. Minoru Shirota ook het Centraal Microbiologisch Instituut in Kyoto op. Dit is nog steeds een zeer gerenommeerd onderzoeksinstituut. Hier heeft hij zijn hele leven gewerkt.