7 tips voor een verzadigd gevoel zonder te veel te eten

Hoe gemakkelijk zou het toch zijn om in vorm te blijven als dat hongerige gevoel er niet altijd zou zijn! Het lijkt onmogelijk om het te slim af te zijn, maar kleine veranderingen in onze gewoonten kunnen al voor aangename verrassingen zorgen. Hier volgen 7 tips om dat hongergevoel de baas te blijven:

1. Meer eiwitten bij het ontbijt

Cappuccino en een croissant? Sinaasappelsap en een boterham met confituur?
In België beginnen we de dag vaak met een zoet ontbijt. Een ontbijt dat ons energie geeft, maar waarin eiwitten geen grote rol spelen.

De hoeveelheid eiwitten verhogen kan volgens recent onderzoek* echter helpen om het hongergevoel tot de middag onder controle te houden. Dus waarom zouden we ons ontbijt niet wat aanpassen, en er een aantal zaken in verwerken die we meestal op andere momenten van de dag eten? Een boterham met ham past bijvoorbeeld goed bij een glas vers geperst sinaasappelsap.
Of je kunt combineren met een portie plattekaas, misschien op smaak gebracht met wat kaneel. Gevolgd door een lekkere espresso geeft dat een voedzaam ontbijt dat ook nog eens heerlijk ruikt.

2. Noten als tussendoortje

Amandelen, pistachenoten, walnoten, hazelnoten: noten zijn een van de troeven van het mediterrane dieet.

Waarom zouden we ze dan enkel consumeren als aanvulling bij een maaltijd, wanneer we misschien al genoeg gegeten hebben?
Vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren: noten zijn perfect als vieruurtje!

Experts** raden een portie van 30 g per dag aan, net gepast voor een tussendoortje.

3. Een slaatje om te beginnen

Er zijn gerechten die, zelfs als we er veel van eten, toch niet veel calorieën bevatten. Salades horen daarbij. Dat kan heel nuttig zijn als we ons niet willen overeten tijdens de lunch of het avondeten. Wanneer de maag leeg is, produceert ze namelijk het hormoon ghreline, dat ons hongerig maakt.
Als de maag vol is, ontspant de maagwand en wordt dat hormoon niet afgescheiden. De spanning en het hongergevoel verdwijnen dan.

Dat mechanisme heeft echter tijd nodig. De maaltijd beginnen met een salade kan dan een handige strategie zijn omdat je je maag op die manier begint te vullen zonder veel calorieën op te nemen.

4. Peulvruchtenrevival!

Traditioneel gezien vormden peulvruchten de belangrijkste bron van eiwitten en zorgden ze voor voldoende vezels. Vandaag is de consumptie ervan zeer beperkt. Waarom zouden we naast de traditionele recepten geen nieuwe manieren uitproberen om ze te bereiden? Door inspiratie te halen uit buitenlandse gerechten bijvoorbeeld: hummus uit het Midden-Oosten, Indische balletjes met linzen of zwarte bonen met rijst uit de Caraïben zijn slechts enkele voorbeelden.

5. Veel water

Denk eraan dat veel water drinken ook kan helpen om je hongergevoel onder controle te houden.

Water helpt enerzijds om de maag te vullen en de afscheiding van ghreline te verminderen. Anderzijds maakt het de vezels vochtig die we in de vorm van peulvruchten, groenten en volkoren graanproducten hebben opgenomen, waardoor die hun werk beter kunnen doen.

6. Haast en spoed

De mechanismen die een rol spelen bij het gevoel van verzadiging hebben geen onmiddellijk effect. Als we te snel eten, lopen we het risico grote hoeveelheden te eten voor we het signaal krijgen om te stoppen. Gun jezelf dus voldoende tijd voor je maaltijd (niet minder dan 20 minuten) en kauw goed bij elke hap.

7. Eten en alleen maar eten

Als we eten, moet onze aandacht volledig naar onze maaltijd uitgaan. Wie tijdens het eten tv kijkt of bezig is met zijn smartphone zal niet kunnen ‘registreren’ wat hij eet. Het natuurlijke gevolg daarvan is dat we meer voedsel opnemen dan we denken, willen en nodig hebben.

Probeer je daarom te concentreren op wat er op je bord ligt. Het zal des te smakelijker zijn.

Bronnen:
*   Nutrition.org
*   Eurekalert.org
** Sinu.it