Bewust eten? Een must voor een evenwichtige spijsvertering!

We staan er niet altijd bij stil, maar ons eetritueel is lang niet meer wat het vroeger was. Het lijkt wel of we geen tijd meer hebben om er even rustig bij te gaan zitten en echt van een maaltijd te genieten. Tegenwoordig is eten iets wat we doen tijdens het tv-kijken, of zelfs tijdens het werken. Dat maakt dat we snel eten zonder echt te proeven. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Bewust bezig zijn met hoe en wat we eten helpt bovendien de spijsvertering. Als je leert wat aandacht is, zal je het hoogst mogelijke genot beleven aan alles wat je eet.

Helemaal goed in je vel

Een gezonde darmhuishouding is de basis van een goede gezondheid. Je mag in dit hele verhaal het belang van de darmmicrobiota zeker niet onderschatten.
In je lichaam huizen ongeveer 1,5 kg bacteriën die een belangrijke rol spelen in de vertering van je voedsel, de opname van voedingstoffen en het evenwicht in je darmen. Deze verzameling van goede én slechte bacteriën noemen we de darmmicrobiota (voorheen darmflora) en telt zo’n 100.000 miljard bacteriën en meer dan 1.000 verschillende soorten!  Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat de goede bacteriën altijd in de meerderheid zijn.

Weetjes over de spijsvertering

Voedsel is één tot drie dagen onderweg voor je lichaam ermee klaar is. Zo blijft voeding ongeveer vier uur in de maag, vier tot zes uur in de dunne darm en 12 tot 48 uur in de dikke darm. Voornamelijk ter hoogte van de dunne darm, die ongeveer zes meter lang en sterk geplooid is, worden veel voedingsstoffen in het bloed opgenomen.

Ishoku dogen, koken met kleur!

De Japanse keuken is lekker en past in een goed voedingspatroon. Japanners besteden veel aandacht aan voeding. Gerechten worden vaak geserveerd als echte kunstwerkjes met veel kleur en variatie. Die verschillende kleuren hebben een functie, want hoe meer kleur op je bord, hoe gevarieerder je eet! De Japanse kok gebruikt seizoensproducten zodat ieder jaargetijde zijn specifieke gerechten kent.

Zin om het eens zelf te proberen? Bekijk dan zeker eens de Japanse gerechten op onze site en verras vrienden en familie met deze lekkere en fraaie Japanse gerechten.

Eet smakelijk, Itadakimasu!