De ideale houding op het toilet

Er is de laatste jaren heel wat te doen over de manier waarop we naar het toilet gaan. De ene zweert bij een gehurkte houding, de andere meent dat je vooral moet blijven zitten als je geen problemen hebt om naar het toilet te gaan. Maar wat zeggen maag- en darmspecialisten hierover? Wat is nu de ideale houding op het toilet?

Gehurkte toilethouding is natuurlijker

Anatomisch is de mens gemaakt om gehurkt naar het toilet te gaan. Daarom waren de allereerte “toiletten” ook niet meer of niet minder dan gewoon een put in de grond. Vandaag kennen we zo’n toiletten vooral als “Franse toilet” – al worden deze stilaan ook zeldzaam.

Het is pas de laatste eeuwen dat de Westerse beschaving het zittend toilet heeft ingevoerd. De reden laat naar zich raden, maar feit is wel dat het een stuk comfortabeler is. Maar of het gezonder is, daar zijn experts het niet altijd over eens.

Gehurkte houding, snellere ontlasting

Het grote voordeel aan de hurkzit is dat de endeldarm, die voor de stoelgang zorgt, in een rechte baan met de anus komt. De stoelgang verlaat zo sneller en makkelijker het lichaam.

Als je zit, vormt je endeldarm echter een hoek met je anus. Daardoor moet je meer moeite doen om de stoelgang uit je lichaam te duwen. Wie hardere stoelgang heeft, kan dan wel eens last krijgen van aambeien door de extra druk op de bloedvaten in de anus. Een gehurkte toilethouding verlaagt die druk en zou dus ook de kans op aambeien verkleinen.

 

Eenhoorns met regenboogstoelgang

Creatieve ondernemers “ruiken” wel kansen bij deze nieuwe toilethype. Zo lanceerde het Amerikaanse Squatty Potty in 2011 al de stool for better stools. Een krukje waarop je je voeten zet wanneer je op het toilet zit. Je benen komen dan automatisch in dezelfde hoek als wanneer je gehurkt naar het toilet zou gaan. Zo behoud je het zitcomfort en zorg je tegelijk dat je stoelgang makkelijker door je endeldarm glijdt.

De reclamespot van Squatty Potty waarin een eenhoorn regenboogstoelgang produceert, ging de wereld rond. Of hun product even veel succes kent, is nog niet bekend.

Video Squatty Potty

Moeten we nu ineens allemaal onze toilethouding gaan veranderen? “Neen”, zeggen experts unaniem. “Als je geen problemen hebt met je stoelgang, blijf dan vooral naar het toilet gaan zoals je dat altijd al gedaan hebt.”

 

Bronnen :
https://www.westernsydney.edu.au/newscentre/news_centre/more_news_stories/whats_the_best_way_to_go_to_the_toilet_squatting_or_sitting
Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003 Jul;48(7):1201-5.
Sakakibara R, Tsunoyama K, Hosoi H, et al. Influence of Body Position on Defecation in Humans. Low Urin Tract Symptoms. 2010 Apr;2(1):16-21.
doi: 10.1111/j.1757-5672.2009.00057.x. Epub 2010 Jan 11.
Takano S, Sands DR. Influence of body posture on defecation: a prospective study of “The Thinker” position. Tech Coloproctol. 2016 Feb;20(2):117-21.