De speciale zwarte eieren van Hakone

7 jaar langer leven door een ei? Het klinkt haast ongelofelijk. Toch geloven veel Japanners en toeristen deze ‘urban legend’ en besluiten dan ook de zwarte eieren van Owakudani te eten.

Hakone

Op amper 2.5 uur van Tokyo vind je Hakone, in de provincie Kanagawa. Hier kan je het speciale fenomeen van de Kuro-Tamago ontdekken, ofwel de zwarte eieren van Owakudani. Owakudani betekent letterlijk ‘the great boiling valley’ en dankt zij naam natuurlijk aan een vulkanisch landschap waar steeds de onaangename geur van zwavel hangt.  

De vreemde zwarte kleur

Hoewel het uiterlijk anders laat geloven, zijn Kuro-Tamago wel degelijk kippeneieren. De zwarte schaal danken de eieren aan de manier waarop ze gekookt worden. De eieren die worden in ijzeren kooien geladen en gekookt in vulkanisch water van 80°. Daarna worden ze gestoomd op 100° en krijgen ze hun speciale zwarte kleur. Geen nood, binnenin zijn het wel de normale wit-gele eieren die we kennen, met de smaak van normale kippeneieren.

Owakudani

Het avontuur zit hem in de trip die je moet maken om aan deze eieren te geraken. Je kan de plek bereiken via een hangbrug, die zich bevindt tussen de prachtige natuur en de vulkanische vallei die Owakudani typeert. Nadat je tijd hebt gehad om je ogen wijd open te sperren en de prachtige natuur op te snuiven (met de zachte ondertoon van zwavel weliswaar) kom je aan in een klein toeristisch winkeltje waar je de eieren kan kopen en ter plekke opeten met een prachtig zicht op de berg Mount Fuji.  

Dit alles is natuurlijk een kleine moeite als je weet dat je per ei ongeveer 7 jaar langer zou leven. Je kan de eieren per stuk of per 5 kopen, maar het wordt niet aangeraden om er meer dan twee te eten. Zou je het erop wagen?  

https://www.japanspecialist.nl/city_info/hakone/
https://www.atlasobscura.com/places/owakudani-black-eggs