De weldoende krachten van thee zijn welbekend... maar welke thee moet je kiezen?

Na water is thee de meest geconsumeerde drank ter wereld. En niet alleen als een dorstlesser… Theeliefhebbers zijn fan van de vele verschillende smaken en de gezondheidsvoordelen.
Thee is een aftreksel van bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, zit het verschil tussen de theesoorten niet in het soort theeplant, maar wel in de verwerking van de bladeren.

Thee wordt ingedeeld op basis van de kleur:

  • groene thee: de bladeren worden snel na het plukken gebrand om de oxidatie te stoppen en vervolgens worden ze gerold en gedroogd;
  • zwarte thee: men laat de bladeren verflensen om het vocht eruit te halen en vervolgens worden ze gerold, volledig geoxideerd, gedroogd en gezeefd;
  • Oolongthee: dezelfde verwerking als voor zwarte thee, maar dan met gedeeltelijke oxidatie;
  • gele thee: enkel de donzige knoppen en de eerste bladeren worden gebruikt. Zij ondergaan een lichte oxidatie tijdens het stoven en de bladeren worden niet bewerkt;
  • witte thee: de knoppen en de eerste bladeren worden enkel verflenst en vervolgens gedroogd.

Heeft thee echt superkrachten?

Thee is rijk aan theanine, een actief aminozuur in de hersenen dat mentale en fysieke stress helpt te verminderen en een relaxerend effect heeft.
Het levert vitaminen en oligo-elementen, vooral van vitamine C. Dat is voornamelijk het geval bij groene thee omdat die tijdens het productieproces minder lang wordt blootgesteld aan warmte.
Thee beschermt tegen tandbederf door de activiteit van speekselamylase, een enzym dat zetmeel in voeding afbreekt tot enkelvoudige suikers, te beperken.
Alle theesoorten verschaffen een stimulerende dosis cafeïne, zij het iets minder dan koffie (30 à 50 mg per tas voor thee en 100 à 120 mg voor koffie). Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer cafeïne erin zal zitten…
Wat we vooral waarderen in thee zijn de polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die bepaalde positieve effecten op de gezondheid hebben. Uit een recente studie in de European Journal of Nutrition bleek ook dat bepaalde polyfenolen (vooral in zwarte thee), die niet worden geabsorbeerd, kunnen helpen de microbiota (darmflora) in balans te brengen en zo bij te dragen tot een goede spijsvertering. Diezelfde studie heeft aangetoond dat thee ons dankzij de microbiota zou kunnen helpen om ons gewicht onder controle te houden.

Welke thee kies ik?

Groene thee staat bekend voor zijn hoge concentratie aan catechinen (antioxidanten). Over het algemeen is het echter voornamelijk een kwestie van smaak. Zwarte thee wordt het vaakst gedronken. Gele en witte thee zijn zeldzamer en dus ook duurder.
Er zijn ook soorten thee waaraan een smaak of aroma wordt gegeven op basis van bloemen (jasmijn, roos), extracten (bergamot (Earl Grey), citroen) of kruiden (gember, kardemom, kaneel enz.).

Bronnen:
http://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/tea
Duda-Chodak, A. et al. European Journal of Nutrition (2015) 54: 325-341.
https://www.myassamtea.com/production/technicals/tea-fermentation-vs-oxidation/