Eto, de Japanse dierenriem

‘Eto’ of ‘Juunishi’ omvat een periode van twaalf jaar, waarbij elk jaar een bepaald dier krijgt toegewezen (rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en everzwijn).

Men gelooft dat de persoonlijkheid van de mensen verband houdt met het dier van het jaar waarin ze geboren zijn. Mensen geboren in een jaar van het konijn zouden bijvoorbeeld sociaal, vrijgevig, intuïtief en bescheiden zijn.

De verschillende dieren worden ook gecombineerd met de vijf natuurelementen: metaal, water, hout, vuur en aarde. Aan het vuurpaard, ‘hinoe uma’, dat om de zestig jaar voorkomt, wordt bijzonder veel waarde gehecht in Japan. Meisjes die worden geboren onder het teken van het vuurpaard worden beschouwd als fel en koppig. Daarom waren ze in het verleden niet populair als toekomstige echtgenotes. De Japanners nemen dit geloof heel ernstig.

In het laatste ‘hinoe uma’-jaar, 1966, waren er bijvoorbeeld veel minder geboortes. Dat bracht dan weer voordelen met zich mee voor de mensen die wél geboren werden in dat jaar. De ‘vuurpaarden’ kregen bijvoorbeeld gemakkelijker toegang tot de beste nationale en openbare universiteiten omdat er minder concurrentie was.

Of die situatie zich zal herhalen in het volgende jaar van het vuurpaard zal zich uitwijzen in 2026 …

In Japan stuurt men traditioneel nieuwjaarskaarten. Ze worden ‘nenga hagaki’ genoemd en ze bevatten vaak een afbeelding van het dier voor het nieuwe jaar.