Fruit en groenten: hier is het 7-kleurendieet!

Wat is het 7-kleurendieet? Heel eenvoudig: elke kleur stemt overeen met een groep fruit en groenten met een verschillende inhoud aan fytochemicaliën, voedingsstoffen die bij regelmatige opname onze gezondheid stelselmatig verbeteren. Laten we die gezonde kleuren eens bekijken:

BLAUW-PAARS

Aubergine, bosbessen, braambessen, aalbessen, radicchio rosso, pruimen, vijgen, bosvruchten: ze danken hun kleur aan de rood-paarse anthocyanen, antioxidanten die de veroudering van de hersenen, de huid en het hart voorkomen en het risico op cardiovasculaire aandoeningen verminderen. Deze producten zijn ook rijk aan polyfenolen en vitaminen, nuttig om de werking van vrije radicalen tegen te gaan en het immuunsysteem te verbeteren; carotenoïden en bètacaroteen, zeer nuttige stoffen voor onze huid en met beschermende eigenschappen voor hart en aders; magnesium, kalium en fenolische bestanddelen, van essentieel belang voor het regelen van verschillende functies van ons organisme.

GROEN

Snijbiet, basilicum, peterselie, rucola, spinazie, broccoli, courgette, komkommer, artisjok, groene asperges en kiwi: ze zijn groen omdat ze rijk zijn aan chlorofyl. Ze zijn ook een goede bron van luteïne, een antioxidant die de ogen beschermt. Magnesium, carotenoïden en polyfenolen houden de bloedvaten, tanden en botten gezond.

WIT

Paddenstoelen, bloemkool, venkel, appels, peren, uien, prei, knoflook: ze zijn rijk aan polyfenolen en sulferbestanddelen, die belangrijk zijn om hoge bloeddruk, celveroudering, bloedarmoede en kanker te voorkomen. Knoflook en ui bevatten ook allicine, een chemisch bestanddeel dat wordt gebruikt om het cholesterolniveau laag te houden en de bloeddruk onder controle te houden.

ROOD

Tomaten, kersen, aardbeien, paprika’s, radijzen, watermeloenen: ze bevatten allemaal veel lycopeen en anthocyaninen die de cellen beschermen tegen de agressieve werking van vrije radicalen.

GEEL-ORANJE

Citrusvruchten, loquats, wortels, pompoenen, perziken, abrikozen, maïs, kakivruchten, meloen: bevatten vitaminen A, B en C en zijn rijk aan flavonoïden en carotenoïden, stoffen die belangrijk zijn om de werking van het immuunsysteem te verbeteren en het zicht te beschermen.

LICHTBLAUW

Blauw en zuiver als het water dat in veel vruchten en groenten zit en dat cruciaal is voor de belangrijkste biologische functies van ons lichaam. Wat? Het helpt bijvoorbeeld om onze lichaamstemperatuur constant te houden, het lost de voedingsstoffen op en transporteert ze doorheen heel ons lichaam, het elimineert stoffen die ons lichaam niet nodig heeft en zuivert het. Het is aanbevolen om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken!

Bronnen:

  1. Il libro della salute, Umberto Veronesi, Le Grandi Opere del Corriere della Sera, RCS Media Group, Milaan, 2012.
  2. Bijdrage van prof. Sergio Pecorelli, Rector van de Universiteit van Brescia, Health & Wealth.