Hoe groot is de ideale portie per maaltijd?

Hara Hachi Bu

De Japanse regel ‘Hara Hachi Bu’ stelt dat je je buik nooit meer dan 80% vol mag eten en ziet gematigdheid als de basis voor een goede gezondheid.
Zo leggen de inwoners van de Japanse stad Okinawa zichzelf een caloriebeperkend dieet op, met als resultaat dat de stad het hoogste percentage honderdplussers ter wereld heeft (50 per 100.000 inwoners). Volgens een studie ligt de gemiddelde calorie-inname van een volwassene er tussen 1.800 en 1.900 kcal per dag.
Toch is het belangrijk om te benadrukken dat die hogere levensverwachting door een gezonde voeding ook een slimme selectie van voedingsmiddelen vereist. Hun voeding is vooral rijk aan soja, rijst en vis en bevat weinig dierlijke vetten en snelle suikers. Bovendien drinken Japanners weinig alcohol en doen ze er alles aan om fysiek en mentaal fit blijven.

Het 80%-concept kan ook worden toegepast om slank te blijven of af te vallen

Het idee berust op het principe dat onze maag uitzet wanneer we eten tot we 100% voldaan zijn. Om ons de volgende maaltijd opnieuw voldaan te voelen moeten we dus iets meer eten, en dat gaat zo maar door, tot we eigenlijk te veel eten en dus bijkomen.

Hoe weet je dat je 80% verzadigd bent?

Het is niet eenvoudig om een gevoel in cijfers uit te drukken: we moeten daarvoor naar ons lichaam luisteren. Er is wat oefening voor nodig en het duurt zeker vijftien tot twintig maaltijden voor je weet welke hoeveelheid ideaal is voor jou.

  • Leer langzaam te eten: het duurt immers vijftien tot twintig minuten voor onze hersenen aangeven dat we voldaan zijn. Wanneer je dus te snel eet, dan hebben je hersenen onvoldoende tijd om je te laten weten dat je lichaam genoeg heeft.
  • Kauw goed op je eten: zo eet je trager, bevorder je de spijsvertering en vermijd je dipjes.
  • Leg geregeld je bestek neer voor je verder eet en stel jezelf de volgende vragen: heb ik nog honger, hoe zal ik me voelen na de volgende hap, is die hap echt nodig?

Het beste is om te stoppen als je geen honger meer hebt, in plaats van door te eten tot je je voldaan voelt.

Niet alleen de portie is bepalend voor een gezonde voeding!

Je porties beperken kan heel nuttig zijn om overtollige kilo’s tegen te gaan, maar voor een goede gezondheid is het kwalitatieve aspect van de voeding minstens even belangrijk. Vraag gerust aan een diëtist(e) om voor jou een voedingsschema op maat uit te werken, met hoeveelheden aangepast aan jouw gestel en energieverbruik en met passende indicaties voor een voeding die aan al je voedingsbehoeften voldoet.

Wil je dus genieten van een lang en gezond leven? Kies dan voor een evenwichtige (en niet enkel beperkende) voeding, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en vermijd alcohol, sigaretten en stress.