Hoe krijg je van de zon een mooi kleurtje zonder dat je huid erdoor veroudert?

Het is bekend dat het plaatselijk aanbrengen van crèmes verrijkt met antioxidantia of retinol helpt om huidveroudering tegen te gaan. Maar een mooie huid, die kweek je ook van binnenuit. De juiste voedings­gewoonten helpen je huid jong te blijven op zonnige dagen.

 

In een uitgebreide studie bij 2.000 personen ouder dan 70 jaar (Foods habits in later life study, 2001) hebben de auteurs de toestand van de huid en de voedingsgewoonten geanalyseerd bij meer dan 450 ouderen. Daaruit blijkt dat de volgende voedingsmiddelen het best beschermen tegen huid­veroudering: eieren, yoghurt, peulvruchten, groenten (vooral spinazie, aubergines, asperges, selderij, wortelen, uien en look), noten, olijven, rood fruit, citrusvruchten, druiven, meloen, kiwi’s, gedroogd fruit, avocado’s, appels en peren, volkorenbrood, ham, thee en water.

Geen wereldschokkend nieuws dus, aangezien deze voedingsmiddelen de voedingsstoffen bevatten die meestal worden aangeraden om veroudering van het lichaam te helpen tegengaan:

  • antioxidantia en vooral polyfenolen in fruit en groenten, maar ook in thee. Ze bestrijden vrije radicalen en peroxidatie als gevolg van uv-straling. Dat geldt ook voor vitamine C (citrus­vruchten, kiwi’s, rood fruit, groene groenten enz.), vitamine E (plantaardige oliën, oliehoudende vruchten), zink (eieren, oliehoudend fruit, gedroogde groenten, volkoren graanproducten) en selenium (vette vis, oliehoudend fruit);
  • omega 3-vetzuren worden doorgaans het vaakst vermeld omdat ze de soepelheid van de huid bevorderen. Ze zitten in oliehoudende vruchten (noten, hazelnoten, amandelnoten enz.) en in vette vis (makreel, sardines, zalm, haring enz.) en plantaardige oliën. We willen echter ook wijzen op het belang van mono-onverzadigde vetzuren, die te vinden zijn in olijfolie en die de gevoeligheid voor vrije radicalen verlagen;
  • vitamine A(retinol) in gekleurde fruit- en groentesoorten (wortelen, abrikozen, meloen, spinazie, broccoli enz.), eieren en boter. Het lichaam zet ze om in β-caroteen, dat de huid helpt te beschermen tegen uv-stralen;
  • magnesiumbevordert de heling van huidwonden en vermindert infecties. Het zit in volkoren graanproducten, gedroogd fruit, peulvruchten, gedroogde abrikozen en bananen;
  • andere mineralen, zoals calcium (dat de huid beter bestand maakt tegen aanvallen van buitenaf en in peulvruchten, volkoren graanproducten en zuivelproducten zit) of ijzer (dat in eieren, zuivelproducten, ham, peulvruchten, groene groenten, volkoren graanproducten en gedroogd fruit zit en ook helpt de huid jong te houden).

Naast die goede voornemens op het vlak van voeding blijft het uiteraard belangrijk om voldoende vocht in te nemen gedurende de dag.

Om zeker te zijn van een stralende huid tijdens de mooie zomerdagen geldt dus als algemene regel: ga voor vers en gedroogd fruit, groenten en peulvruchten, eieren, zuivelproducten, plantaardige vetten, thee en water, en vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en suikers, maar ook alcohol en tabak, die de epidermis aantasten en het ontstaan van rimpels versnellen.

En vergeet ook niet om je huid te beschermen door regelmatig geschikte zonnecrème aan te brengen telkens als je in de zon gaat!


Bronnen:

https://www.futura-sciences.com/sante/dossiers/medecine-nutrition-sante-miroir-dis-moi-ce-je-mange-145/page/3/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11293471
https://www.futura-sciences.com/sante/dossiers/medecine-nutrition-sante-miroir-dis-moi-ce-je-mange-145/page/5/
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=conseils-prevenir-vieillissement-peau
https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=aliments-peau-jeune
http://www.e-sante.fr/quelle-alimentation-pour-retarder-vieillissement-peau/actualite/362?page=0%2C3