Hoe sport je met kinderen?

Er zijn heel wat goede redenen om te sporten: in vorm blijven, stress verminderen, een zittend leven compenseren, maar ook gewoon je ontspannen of nieuwe vrienden maken. Sporten met je kinderen biedt natuurlijk diezelfde voordelen en bovendien geef je het goede voorbeeld, beleef je samen mooie momenten en versterk je jullie band.

Welke activiteiten?

  • Misschien delen jij en je kind wel dezelfde passie: laat kinderen kennismaken met jouw passie, zonder die echter aan hen op te dringen. Door je kinderen af en toe mee te nemen naar je training merk je al snel of ze interesse tonen voor die activiteit.
  • Je kunt ook beslissen om samen lessen te volgen in een discipline die voor jou helemaal nieuw is (gevechtssport, racketsport enz.). Het voordeel daarvan is dat jullie allebei starten op hetzelfde niveau en samen vooruitgang boeken. Dat werkt stimulerend!
  • Ben je wat minder sportief? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een les zumba, waarbij gedanst wordt op Latijns-Amerikaanse ritmes. Je hoeft helemaal geen goede conditie te hebben om je daarin te kunnen uitleven. Er bestaan ook specifieke yogalessen voor ouders en kinderen. Perfect voor meer lenigheid en een betere ademhaling.

Sporten met het gezin:

  • Zwemmen: een ideale gezinssport, want de kinderen kunnen er al heel vroeg mee starten. Sportief en leuk tegelijk en bovendien heerlijk ontspannend. Vergeet echter ook niet om enkele lengtes te zwemmen in een stevig tempo voor een betere uithouding en lenigheid.
  • Fietsen: ideaal voor een betere cardiovasculaire capaciteit en uithouding en een prima manier om te genieten van de buitenlucht tijdens het sporten.
  • Run & Bike: samen lopen en fietsen. Jongere kinderen rijden met de fiets, terwijl hun ouders naast hen lopen. Er bestaat ook een variant voor tieners, waarbij de ene persoon fietst en de andere ernaast loopt en de rollen geregeld worden omgedraaid.
  • Racketsporten: Badminton, tennis en squash mikken op iets oudere kinderen en vereisen wat meer techniek.

Simpelweg bewegen

Met een bal spelen in de tuin of een mooie wandeling maken in het bos … ook dat is samen met je kinderen bewegen. Tieners zijn wellicht wat minder te vinden voor een opgelegde activiteit, maar een partijtje basket of frisbee slaan ze heus niet af en ook voor watersporten staan ze vaak te popelen …

Een activiteit is pas goed voor de gezondheid als ze regelmatig wordt beoefend. Zorg er dus vooral voor dat jullie er plezier aan beleven! Leg geen specifieke doelen op en creëer zeker geen competitiegevoel tussen jou en je kind. Al is het natuurlijk niet verboden om af en toe eens een uitdaging aan te gaan, zolang die je maar helpt om vooruitgang te boeken!