Japan: land van de vending machines

De cijfers variëren maar het zouden er ruim zes miljoen zijn. We hebben het natuurlijk over de vele ‘vending machines’ die Japan rijk is. Deze brengen dagelijks een uitgebreid assortiment koopwaren aan de man. Omdat het letterlijk te gek voor woorden is, verzamelden wij enkele indrukwekkende cijfers en weetjes.

Vending machine madness

In pakweg Antwerpen of Brussel verwacht je ze niet tegen te komen, maar in Japan vind je straten waar de verkoopautomaten massaal opgesteld staan. Al die vending machines zorgen jaarlijks voor een gigantische omzet van ruim 40 miljoen euro. Bovendien zijn ze best wel handig én 24/7 geopend!

Je hoeft nooit ver te lopen om een drankje of (gezonde) snack te kopen. Maar het gaat veel verder dan dat. Een vlek op je das of begint het te druppelen en heb je geen paraplu bij de hand? Geen probleem! Zin in levende krab? Of toch eerder kreeft? Dan kun je zelf een exemplaar vangen met een heuse grijpmachine. Nog even een zak rijst of wat (opgewarmde) noedels uit de muur halen en je hebt een compleet avondmaal! In Japan verdeelt ook Yakult zijn producten via verkoopautomaten. Naast het alom bekende Yakult-flesje vind je er ook nog andere melkproducten uit het Yakult-gamma en fruitsappen.

BRON: BY CORPSE REVIVER (OWN WORK) [GFDL (HTTP://WWW.GNU.ORG/COPYLEFT/FDL.HTML) OR CC-BY-SA-3.0 (HTTP://CREATIVECOMMONS.ORG/LICENSES/BY-SA/3.0/)], VIA WIKIMEDIA COMMONS

BRON: PHOTO COURTESY OF JR EAST WATER BUSINESS CO., LTD.

De nieuwste generatie slimme verkoopautomaten scannen je gezicht en bepalen zo je geslacht en leeftijd. Vervolgens krijg je een gepersonaliseerde aanbeveling die ook nog eens afgestemd is op de temperatuur en het tijdstip.

6 fascinerende feiten over Japanse verkoopautomaten

  • De eerste verkoopautomaat werd in 1888 geïntroduceerd en verkocht sigaretten.
  • Sinds 2005 plakt er op elke automaat een sticker met de locatie. Op die manier raken agenten of brandweerlui sneller ter plaatse.
  • De laatste twee decennia is de energieconsumptie van verkoopautomaten met 70% gedaald – mede dankzij zonnepanelen.
  • Per 23 inwoners is er ongeveer 1 verkoopautomaat.
  • De meeste drankautomaten verkopen zowel koude als warme dranken.
  • De mondmaskertjes die je overal ziet in het Japanse straatbeeld kun je ook gewoon uit een automaat halen.

Bronnen:
Japan Talk
Japan Magazine