Geta en zori: ze zijn het Japanse antwoord op de eeuwige strijd tussen elegantie en comfort, althans wat schoenen betreft. Vergelijk ze met sandalen met een verhoogde houten zool, net als klompen. Ze blijven aan de voet zitten met een lint of band dat tussen de eerste en tweede teen gaat. Juist, net als slipper

Plateauzolen

Geta doen een beetje denken aan de plateauhakken die zo populair waren in de jaren ’70. Vergis je niet: met houten blokjes onder de houten zool zijn geta toch wel praktisch. In de zomer zitten ze heerlijk luchtig. ’s Winters houdt de verhoogde zool – tot wel 18 cm! – je voeten droog in de sneeuw en regen. Bovendien zorgen geta ervoor dat je kimono niet over de grond sleept.

Moderne versies van geta bestaan en kunnen worden gedragen met alledaagse outfits, maar een traditionele geta wordt voornamelijk gedragen met de kimono, je zult ze niet noodzakelijk zien met een jeans!

Een hele collectie

Zori lijken het best op slippers. De zool van een damesmodel heeft een verhoogde hiel en is een beetje afgerond van vorm. Mannen zori zijn altijd plat en ook licht afgerond. Bij zeer formele gelegenheden dragen vrouwen hun mooist versierde zori: voor bruiloften zijn ze zelfs van brokaat. Naarmate de gebeurtenis minder formeel is zijn de sandalen minder luxueus, tot en met zori in stro.

Sokken

Sinds kort zijn sokken in sandalen trendy en hip in modeland. Ook al is die combinatie voor velen een gigantische modeblunder, in Japan zijn ze wel fan. Altijd geweest trouwens. Tabi zijn enkelhoge sokken met een splitsing tussen de grote teen en de andere tenen: ideaal om in geta en zori te dragen. Of je kousen in sandalen mooi vindt of niet, het heeft heel wat voordelen. Je krijgt minder last van blaren, je voeten doen minder pijn en je teennagels hoeven niet pico bello gelakt te zijn.

Sterke tenen

Lopen met geta zorgt ervoor dat je je tenen versterkt. Je bewaart beter je evenwicht en het voorkomt vallen. Wist je dat dit wetenschappelijk onderzocht is? Want waarom zouden Japanse mannen die vechtsporten beoefenen, ook geta dragen? De judo- en sumoworstelaars hopen alleszins hun tenen hierdoor te versterken.

Toegegeven, bij ons zal je niet snel geta of zori in het straatbeeld zien. Wil je toch proberen? Hou er dan rekening mee dat het een beetje oefening zal vragen…