Japanse toiletten: ware hightech!

De reputatie van de Japanse toiletten is ongeëvenaard. Producent Toto bracht in 1980 een hoogtechnologisch toilet op de markt, waarmee de trend was gezet. Japanners hebben van het toiletbezoek een échte ‘ervaring’ gemaakt. Het hoeft trouwens niet te verbazen dat deze toiletrevolutie begon in Japan: de darmhuishouding wordt er gezien als de sleutel tot de algemene gezondheid en moet qua belang niet onderdoen aan bijvoorbeeld het hart en de longen. Japanse hightechtoiletten worden almaar populairder tot ver buiten Azië. Wist je dat drie kwart van de Japanse huishoudens intussen is overgeschakeld naar de comfortabele supertoiletten?

All-in-one

Japanse toiletten betekenen een revolutie voor wat betreft het “naar het toilet gaan”. Ze zijn uitgerust met de nodige snufjes om van een puur praktische ervaring, een comfortabel, aangenaam en bovenal erg hygiënisch moment te maken. De Japanse supertoiletten – ook wel ‘washlet’ genoemd en niet te verwarren met ‘yoshiki’ (de Japanse interpratie van westerse toiletten) en ‘washiki’ (hurktoilet), hebben alles in huis voor een hightech ervaring.

Bron: TOTO

Wat dacht je bijvoorbeeld van een verwarmde toiletbril, warmwaterspoeling (voor heren én dames!) en een ingebouwde warmeluchtdroger! De bediening? Die gebeurt met behulp van een draadloze afstandsbediening. Welcome to the future.

Zelflerende toiletten

Als je dacht dat het niet gekker kon: Japanse toiletten stellen alles in het werk om het comfort van hun ‘baasje’ te garanderen. De Neorest, een van de meest geavanceerde Japanse hightechtoiletten, is een zelflerend model dat zijn functies afstemt op de toiletgewoonten van elk gezinslid. Na amper twee dagen is dit toilet slim genoeg om, onder meer, de bril automatisch op je favoriete temperatuur te brengen.

De toekomst

De Japanners hebben de toiletervaring helemaal heruitgevonden met hun hightechtoiletten. Maar daar blijft het niet bij. Tegenwoordig zijn Japanse ingenieurs druk bezig met een nieuwe generatie toiletten die onder meer begroetingen uitspreken, je ontlasting analyseren en automatisch medische gegevens doorsturen naar je arts via wifi. Het einde is hier nog niet in zicht …