Lactobacillus casei Shirota bacterie

Het begon allemaal in Japan.

De bijzondere geschiedenis van Yakult begint in de 20ste eeuw. In 1921 om precies te zijn. In dat jaar begon de jonge en ambitieuze Minoru Shirota zijn studie geneeskunde aan de universiteit van Kyoto in Japan. Hier specialiseerde hij zich in onderzoek naar bacteriën en darmflora. Geïnspireerd door het onderzoek van de Nobelprijswinnaar Elie Metchnikoff naar gefermenteerde zuivelproducten, was hij extra gemotiveerd om te studeren. Na zijn afstuderen werd de jonge dr. Minoru Shirota onderzoeker aan de universiteit. Shirota wilde graag een manier vinden om bacteriën levend de darmen te laten bereiken. Maar het vinden van zo’n specifieke bacterie is een langdurig en gecompliceerd proces.
In 1930 slaagde hij er uiteindelijk in een bacteriestam te cultiveren die sterk genoeg was om levend de darmen te bereiken. Een bijzondere eigenschap want de meeste bacteriën in gewone yoghurt of gewone kaas kunnen dat niet. De unieke bacteriestam werd naar dr. Shirota vernoemd: Lactobacillus casei Shirota.

In zijn laboratorium zocht de wetenschapper dr. Shirota naar mogelijkheden om de speciale lactobacillen toe te kunnen voegen aan een voedingsmiddel. Een zuiveldrank met de Lactobacillus casei Shirota zou een perfecte combinatie zijn. In 1935 was het zover! In dat jaar ontwikkelde de wetenschapper dr. Shirota de nu wereldberoemde frisse, lekkere gefermenteerde zuiveldrank Yakult met een hoge concentratie van miljarden levende Lactobacillus casei Shirota bacteriën. Sindsdien is het recept onveranderd gebleven. Eén flesje Yakult bevat 6,5 miljard levende Lactobacillus casei Shirota bacteriën.
Dr. Shirota wilde graag dat zoveel mogelijk mensen Yakult konden drinken. Zijn harde werken werd beloond, want de vraag naar Yakult groeide sterk. Het bedrijf moest uitbreiden en in 1955 werd het officiële hoofdkantoor opgericht in Tokio, Yakult Honsha. Het bedrijf zette ook een van ‘s werelds meest gerenommeerde onderzoeksinstituten op, dat later het Yakult Centraal Instituut voor Microbiologisch Onderzoek werd genoemd. Hier kon dr. Shirota zijn wetenschappelijk onderzoek voortzetten.