Ladies first !

Kennismaking met Toshiko Hagiwara

Wie ooit door Japan reisde, heeft ze waarschijnlijk ontmoet: de Yakult Ladies. Ze horen bij het land van de rijzende zon zoals sushi, theeceremonies en kimono’s. Tijd voor een interview met een bekende Yakult Lady.

Wie is Ms. Toshiko Hagiwara?

Ze begon 48 jaar geleden als Yakult Lady te werken. Ze werkt voor het Hamacho center (de verkoopafdeling van Yakult in Tokio).

“Als Yakult Lady (YL) heb ik een baan die de moeite waard is, omdat we een bijdrage leveren voor de maatschappij en de mensen”.

Toen Ms. Hagiwara begon te werken, gebruikte Yakult nog glazen flessen. Ze vertelt: “Toen ik als Yakult Lady begon, kon ik me niet voorstellen dat ik zoveel jaren YL zou blijven.”

Over twee jaar zal ze een halve eeuw lang Yakult Lady geweest zijn. Zelfs nu nog loopt ze, net als een jonge YL, de stad rond met haar karretje vol Yakult. Haar klanten zijn vooral kantoorbedienden, die per dag zo’n 200 flesjes Yakult van haar kopen. Ze vertelt: “In die wijken waren er veel vennootschappen gevestigd. Toen de Japanse economie begon op te leven, vroegen veel klanten me om de producten van Yakult te verkopen.” Ms. Hagiwara steunde in die tijd de Japanse ‘bedrijfskrijgers’ (kantoorbedienden) door ze Yakult te brengen.

"Het is al 48 jaar geleden dat ik mijn eerste Yakult flesje leverde aan mijn klanten"

Om 7 uur ‘s morgens arriveert ze elke dag als eerste in het Hamacho center. Een uur later begint ze aan haar ronde, tot half twee, als de lunchpauze is afgelopen. Elke dag bezoekt ze zo’n 20 kantoren. Ms. Hagiwara kent de meeste van haar klanten erg goed en heeft een goede band met hen maar toch zal ze hen altijd volgens de etiquette groeten.

Dat is haar handelsmerk. Ze vertelt: “De laatste tijd is de beveiliging in veel kantoren steeds strikter geworden. Daarom wordt het moeilijker voor mij om de producten tot het bureau van mijn klanten te brengen en een praatje met hen te maken. Dat vind ik jammer.

Ze haalt energie uit de bemoedigende woorden van haar klanten. Ms Hagiwara is een energieke dame, die nooit afwezig is geweest als ze moest werken.

Op onze vraag hoe ze het zo lang heeft kunnen volhouden, zegt ze: “Ik ben steeds omringd geweest door goeie klanten en goeie collega’s. Ze hebben me steeds gesteund, en daardoor heb ik dit zoveel jaren kunnen doen.” Een paar jaar geleden was ze moe en was haar motivatie wat verminderd. Maar haar klanten moedigden haar aan en zeiden: “Denk niet te veel aan je leeftijd, blijf alsjeblieft werken als YL!” Ms. Hagiwara vertelt met een glimlach: “Ik zal niet zeggen dat ik nooit zal stoppen als YL maar nu doe ik mijn werk nog elke dag met plezier.”

“Daarom blijf ik nog veel jaren als Yakult Lady werken.”