Lichtere winterkost op tafel

In de winter zorgen koude temperaturen en kortere dagen ervoor dat we onweerstaanbare zin krijgen in comfort food, waarvan we helaas een zwaar gevoel krijgen.

Met enkele aanpassingen kunnen we onze vertrouwde winterkost echter lichter maken, uiteraard zonder ons minder voldaan te voelen.

Hier volgen enkele suggesties:

het middagmaal:

De nummer één van de gerechten waar we vooral van houden tijdens het koude seizoen, is zonder twijfel lasagne: bolognesesaus, bechamel en pasta op basis van eieren in een harmonie van smaken die dit recept wereldwijd tot een van de iconen van de Italiaanse keuken heeft gemaakt.

Hoe maken we lasagne lichter zonder aan de smaak te tornen?

– Voor de bechamelsaus kunnen we de boter gebruikt voor de roux vervangen door een zelfde hoeveelheid room. Je kunt het recept verder nog lichter maken door halfvolle in plaats van volle melk te gebruiken. Het gebruik van specerijen is belangrijk: een beetje meer nootmuskaat zal de eindsmaak bijzonder interessant maken.

Is jouw favoriet voor de winter echter een lekkere risotto, gebruik dan eens olie in plaats van boter: je zult zien dat je veel minder nodig hebt. Een klontje boter voor de final touch kun je op het einde toevoegen, nadat je de risotto van het vuur hebt genomen. Voor een nog lichtere variant, en als je houdt van een frisse, zurige toets, kun je dat laatste klontje boter ook vervangen door een ietwat zurige zachte kaas, zoals smeerkaas. Een beetje gemberpoeder kan zorgen voor een nog lichter gevoel en zorgt tegelijkertijd voor een intensere smaak.

Tussendoortje

Nog meer dan in andere seizoenen denken we voor het tussendoortje in de winter vooral aan een hete kop thee met zelfgebakken koekjes.

– Wat de koekjes betreft, overdrijf je best niet met de vetten en beperk je ook beter alle suikers: je kunt bijvoorbeeld minder suiker in het deeg doen, maar een beetje grove suiker over de koekjes strooien. Je smaakpapillen zullen het verschil niet merken!

– Maar ook voor de thee kunnen we suiker beperken, zonder de smaak waar we zo van houden te moeten opgeven: vul de suiker aan met of vervang hem volledig door een zoetmiddel zoals stevia, een natuurlijk product net zoals suiker maar dan zonder calorieën.

Het aperitiefuurtje:

Vooral tijdens de feestperiode volgt het ene aperitiefuurtje na het andere.

Een light alternatief voor de minipizza’s of hartige hapjes die je zelf maakt, is het bladerdeeg vervangen door brooddeeg – dat je goed uitrolt met de deegrol tot 1-2 mm – of door 2-3 vellen filodeeg, voor een originele variant die niet alleen lichter smaakt maar ook lichter oogt.