Met de kids aan tafel

Je kinderen moeten gezond leren eten! Je kiest best voor een evenwichtige en gezonde voeding die ze toelaat om te groeien en zich goed te ontwikkelen.

Er is niets beters dan zelf het goede voorbeeld te geven: als je als ouders evenwichtig en gevarieerd eet, zullen je kinderen vanzelf leren wat goede voedingsgewoonten zijn.

Het volstaat om te zorgen voor een gebalanceerd en gevarieerd weekmenu, aangepast aan het hele gezin. Vermijd om je kind voortdurend dezelfde gerechten aan te bieden, want zo wordt hij ze beu. Probeer ook te variëren met de consistentie van de maaltijden, door bijvoorbeeld soep met stukjes af te wisselen met een velouté of aardappelpuree met gekookte aardappelen.

Vergeet niet dat het belangrijk is de dag te starten met een goed ontbijt, liefst met het hele gezin samen. En onthoud dat het avondmaal nooit te uitgebreid en te vet mag zijn, gezien we tijdens onze slaap minder calorieën verbranden.

Bouwstenen… om op te eten

Geef blokjes kaas en ham, druiven, partjes mandarijn, schijfjes geschilde appel, crackertjes, olijven en stukjes chocolade. En kijk dan wat je kleine architect ermee bouwt, voor hij alles opeet!

De magie van fruit en groenten

Fruit en groenten zijn heel belangrijk in onze dagelijkse voeding omdat ze ons de vitaminen, minerale zouten en vezels leveren die we nodig hebben voor het welzijn van ons organisme. Sinds enkele jaren beveelt de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) aan dagelijks 3 tot 5 porties groenten en fruit per dag te eten. Het is niet moeilijk om dit advies op te volgen, gezien fruit en groenten ideaal zijn om lekkere (en gezonde) gerechtjes te bereiden die leuk en fantasierijk zijn! Van een elegant geschikt groentebordje om je meest bijzondere gerecht te vergezellen, tot leuke figuurtjes om de kleinsten flink te doen eten: hier volgen enkele voorbeelden die klein en groot gegarandeerd op prijs zullen stellen!

Een huisje om van te smullen!

Kinderen zitten niet altijd te springen voor groenten en toch zijn ze echt onmisbaar in een gezond eetpatroon. Daarom moeten we onze fantasie soms wat gebruiken om de kleinsten zin te geven om gezond te eten en moeten we leuke bordjes maken, zodat de maaltijd een spelmoment wordt.

Maak bijvoorbeeld een huisje: een voorgevel van reepjes gekookte courgette, ramen van schijfjes wortel en gordijntjes van sla! Leef je helemaal uit en maak ook leuke personages die aan het huisje spelen, met schijfjes aardappel en reepjes paprika… in de schaduw van een groen boompje gemaakt van broccoli!

Vertel je kind dat als hij het hele huisje opeet hij zal ontdekken wat er in het huisje zit, en beloon hem daarna met iets dat hij heel lekker vindt! Je zult zien dat hij bij de volgende maaltijd zelf vraagt of hij het hele huisje mag opeten!

Het fruit dat je toelacht…

Houdt je kind niet van fruit? Kleur, een beetje zoetigheid en fantasie: dat is het geheim om er een heerlijk en leuk vieruurtje van te maken! Maak met het fruit een groot lachend gezicht: een spie meloen voor de mond, twee schijfjes kiwi voor de ogen, een hoed van bessen en een dikke, rode aardbei voor de neus.

Je kind zal niet kunnen weerstaan aan het grappige gezicht van Mister Fruit! En om je kleintje nog meer aan te moedigen, laat je hem zelf nog andere lekkere personages bedenken!