Yakult gebruikt cookies op zijn websites voor analytische doeleinden én om uw gebruikersinstellingen en voorkeuren te onthouden voor volgende bezoeken aan onze websites. Indien u onze websites blijft bezoeken aanvaardt u het gebruik van deze cookies, zoals beschreven in onze privacyverklaring. Ok

Met de kinderen in de keuken

Lusten jouw kinderen geen groenten? Probeer dan eens samen met hen te koken!

Hoe vaak schotelde je je kind al een groenteschotel voor waar ze hun neus voor optrokken? Maar heb je dit gerecht al eens samen je kind bereid? Kinderen die mama en papa helpen bij het koken eten meer groenten, blijven langer aan tafel zitten, worden positiever en krijgen een beter zelfbeeld.

Dat bevestigt een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal Appetite, dat benadrukt dat: “kinderen betrekken bij de bereiding van de maaltijd de beste opvoedingsresultaten oplevert, vooral wat eten betreft”. Je kinderen laten helpen bij het maken van de maaltijd kan bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van gezonde voedingsgewoonten.

Ze eten dan meer groenten en verbranden een kwart meer calorieën dan leeftijdsgenoten die niet helpen bij het koken.

Kinderen die kokkerellen met hun ouders eten met meer smaak voedingsmiddelen die ze normaal niet lusten, zoals groentesoep, salades, gekookte groenten en peulvruchten.

En dat is niet alles. De studie toont aan dat dit de kinderen ook helpt hun zin voor precisie en hun zelfbeeld te verbeteren.  Koken voor het gezin geeft hen een gevoel van zelfstandigheid en trots.

Wanneer en hoe begin je hiermee?

Er is geen specifieke leeftijd. Al op de leeftijd van 1 à 2 jaar kan een kind volop genieten van de ervaring! Het is vooral belangrijk om het leuk te houden en om kleine kinderen alle tijd te geven zodat ze kunnen experimenteren en knoeien.

Vanaf 5 jaar kan een kind al fruit pellen of schillen (mandarijn, appel of sinaasappel), een salade mengen, snijden (met een plastic mesje, bv. de uiteinden van de boontjes), fruit en groenten wassen, of kneden met de handen (gehakt, deeg voor brood, pizza of een zoete bereiding).

Vanaf 6 à 7 jaar kunnen ze een ei breken en de dooier van het eiwit scheiden, een recept lezen, eenvoudige gerechten bedenken met voedingsmiddelen die ze goed kennen, kaas raspen en fruit en groenten snijden (begin met een plastic mes onder begeleiding).

En wat is het "langetermijneffect"?

Voedingsdeskundigen willen de effecten op lange termijn bestuderen bij kinderen die samen met hun ouders koken, om te zien hoe dit een invloed kan hebben op hun consumptiemodellen en de keuze voor een gezonde voeding. Deze eenvoudige taken dagelijks laten uitvoeren kan ook een positieve impact hebben op de communicatie binnen het gezin, de kinderen laten inzien wat mama en papa allemaal doen en hen ook weghouden van tv, tablet of computer.

https://www.foodinaction.com/nl/kinderen-die-koken-eten-meer-groenten

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24709485