Met stokjes eten: hoe doe je dat eigenlijk?

Aziatisch eten: dat doe je met eetstokjes of chopsticks. De oosterse varianten van mes en vork maken je maaltijd zoveel authentieker. En voor ons, westerlingen, is het fun. 

Korrel per korrel

In de films ziet het er allemaal eenvoudig uit. Maar hoe snij je je vlees zonder een mes? Of hoe zit het met al die kleine rijstkorrels? Voor Japanners is rijst eten met chopsticks ook lastig. Het is er heel gewoon dat je het kommetje met rijst oppakt en dan de rijst in de mond schuift met de stokjes. Dat gaat nét iets vlotter. En wat het vlees betreft: in de Aziatische keuken komt het vlees gesneden op tafel. Bovendien: kleine stukjes vlees garen sneller. 

Oefening baart kunst

Eetstokjes zijn aan de bovenkant wat dikker en vierkant en aan de onderkant wat dunner en ronder. Je neemt de stokjes vast aan die dikkere kant. Het eerste stokje laat je met de bovenkant rusten tussen de ronding van je duim en wijsvinger en op de ringvinger. Het tweede stokje klem je daarna vast tussen je duim, wijs- en middelvinger. Het eerste stokje hou je stil en met het tweede stokje kan je stukjes voedsel grijpen. Wat eerst een hele uitdaging is, wordt snel een gewoonte.

Gelukkig aan tafel 

Al in 1200 v.C. gebruikten de Chinezen chopsticks om te koken. Tegenwoordig gebruiken miljarden mensen van over de hele wereld eetstokjes. Maar pas sinds 400 n.C. worden vlees en groenten vooraf in hapklare stukjes gesneden: die zijn perfect voor de pincetachtige grip van de stokjes. Met dank aan Confucius, een Chinese filosoof, kwamen geen messen meer op tafel. De scherpe punten doen denken aan oorlog en geweld – niet meteen aan een gelukkige stemming aan tafel.

Hout, ivoor en zilver

Je kent chopsticks in hout of bamboe. Wist je dat de rijken in de 19e eeuw aten met ivoor, jade of koraal? En de meest bevoorrechten gebruikten zilveren eetstokjes: het zilver zou zwart worden als het in contact kwam met vergiftigd voedsel… 

Chopsticks en de Japanse keuken gaan hand in hand. Toegegeven, het vraagt een beetje oefening en concentratie. Maar is het niet de ideale manier om te genieten van die origineel bereide sushi?