De multi-etnische voedingspiramide: tradities combineren voor een rijker, gezonder dieet

Koken is niet zomaar ‘voedsel bereiden’. Het is kunst, traditie en geschiedenis in één. Het is voor elk volk een vorm van expressie en gedeelde waarden. Waarom zouden we in onze geglobaliseerde wereld voeding niet gebruiken als iets waarin verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten, iets waarrond we kunnen samenkomen?

De multi-etnische voedingspiramide

De basisprincipes van de multi-etnische voedingspiramide weerspiegelen eigenlijk die van het mediterrane dieet: een hoge consumptie van groenten en fruit (5 porties per dag van een verschillende variëteit en kleur), noten en granen; peulvruchten; een middelhoge visconsumptie (3-4 porties per week zowel vers als diepgevroren of in blik); een hoge consumptie van onverzadigde vetzuren (olijfolie, koolzaalolie, notenolie); een lage consumptie van verzadigde vetzuren en zuivel; minder (rood) vlees, een gematigd gebruik van zout en dagelijks bewegen (minstens een uur per dag).

De piramide bevat echter ook etnische voeding met interessante voedingseigenschappen die tot voor een paar jaar minder gekend was in onze contreien. We geven enkele voorbeelden:

Okra:

Ook gekend onder de naam ‘oker’, wordt geteeld in Azië, Noord-Afrika en in delen van Zuid-Amerika. De plant behoort tot de familie van de Malvaceae. Het zijn peulen, die gelijken op bonen en rijk zijn aan vitamine A en C en in water oplosbare vezels.

Bamboescheuten:

Komen zeer veel voor in de Chinese keuken en worden meestal gebruikt in salades. Ze bevatten veel mineralen, zoals ijzer en kalium, vitamines en vezels.

Guave:

Een vrucht uit Centraal-Amerika die we ook veel terugvinden in tropische landen. Hij behoort tot de familie van de Myrtaceae. Hij is rijk aan antioxidanten en vitamine C. en bevat bovendien een hoog gehalte aan voedingsvezels en een aanzienlijke hoeveelheid magnesium, kalium, calcium, koper en fosfor.

Lychee:

Ook gekend als Chinese aardbei. Het is een kleine, exotische vrucht met een oneetbare schil met bultjes. Het vruchtvlees is wit, glanzend en sappig en bevat veel vitaminen.

Passievrucht:

Behoort tot de familie van de Passifloraceae en is afkomstig uit Brazilië. Wordt ook het westen zeer gesmaakt dankzij zijn zeer aromatische pulp, die geel of paarsachtig kan zijn. Het is een rijke bron van antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen tegen celveroudering. Passievrucht bevat bètacaroteen en heel wat ijzer, kalium, magnesium, zink, selenium, vitamine A en Omega 6. Deze vrucht is ook zeer rijk aan pectine, een oplosbare voedingsvezel die ook in grote hoeveelheden voorkomt in appels en peren en zorgt voor een regelmatige stoelgang en het metabolisme van koolhydraten en cholesterol in balans houdt.

Mango:

Heeft een lange, ovale vorm en kan tot één kilo wegen. Deze vrucht is rijk aan water en mineralen, vooral calcium, kalium, fosfor, natrium en magnesium. Wat de mango tot de koning van het fruit kroont, is echter de aanwezigheid van lupeol (een krachtig antioxidant) en vitamine A, B-vitamines (vooral B6), vitamine C, D en E, choline en vitamine K.

Papaja:

Is een onuitputtelijke bron van flavonoïden die de vrije radicalen bestrijden en het oxidatieve proces vertragen. Hij is ook rijk aan vitamine C, magnesium, kalium en ijzer. Hij bevat heel specifiek ‘papaïne’, een enzym dat kleine spijsverteringsstoornissen bestrijdt.

Er is ook een ruime keuze aan volkorengranen: naast tarwe, maïs, gerst, spelt, rijst, gierst en boekweit bevat de nieuwe piramide ook sorghum, bulgur en amarant. Deze granen zijn rijk aan essentiële aminozuren, zeer goed verteerbaar en vlot op te nemen, omdat ze glutenvrij zijn.

Wil je samen met je kinderen een gezond dieet volgen en nieuwe smaken blijven ontdekken, volg dan de nieuwe multi-etnische voedingspiramide! Verken wereldkeukens van Afrika, Libanon, Azië…

Bron:

Prof. Paolo Scorsello, nationaal voorzitter van de Società Italiana di Pediatria
http://sip.it/in-evidenza/un-video-per-la-piramide-alimentare-transculturale
http://sip.it/in-evidenza/piramide-alimentare-per-leta-pediatrica-ora-e-transculturale
Sinut, Società Italiana di Nutraceutica (www.sinut.it)