Mythes en waarheden over water

Water drinken is niet altijd vanzelfsprekend ... Het is belangrijk om elke dag genoeg water te drinken, maar ook om kwalitatief water te kiezen dat kan voldoen aan onze behoeften.

Ons lichaam bestaat voor bijna 60% uit water en we hebben dat water nodig om afvalstoffen af te voeren, onze lichaamstemperatuur op peil te houden, voedsel te verteren en de voedingsstoffen eruit te absorberen en te verdelen, cellen te beschermen (vruchtwater en foetus), weefsels, bloed (90%) en afscheidingen (speeksel, maagsap, tranen, vloeistoffen die de organen en gewrichten smeren) te produceren en de huid te hydrateren.

Om dat alles te verzekeren schat men dat een mens gemiddeld 2 liter water per dag nodig heeft. Het merendeel daarvan moeten we opnemen via dranken, de rest wordt aangevuld met water uit onze voeding. De behoefte aan water is natuurlijk voor iedereen anders en afhankelijk van de omgeving en geleverde inspanningen. Het gaat vooral om het aanvullen van het vocht dat verloren gaat via urine, zweet, ademhaling en tranen.

Bronwater, mineraalwater, kraantjeswater: allemaal even goed?

We kunnen kiezen voor gebotteld water of kraantjeswater. Gebotteld water is meestal mineraalwater, dat we niet mogen gelijkstellen aan bronwater.

Wat is dan het verschil tussen bronwater en mineraalwater?

Een bron is een plek waar het water uit een watervlak of ondergrondse laag op natuurlijke wijze of door boring uit de grond treedt. Het watervlak of de ondergrondse laag situeert zich op een terrein waarvan de aard, de dikte en de uitgestrektheid zorgen voor een filtering en de bescherming tegen het risico van besmetting kunnen verzekeren.

Bronwater is water dat rechtstreeks uit de bron wordt gehaald, zonder enige bewerking, en drinkbaar is in zijn natuurlijke staat. De stabiliteit van de samenstelling in de tijd en de oorspronkelijke zuiverheid zijn geen voorwaarde. Om in de handel te worden gebracht, moet bronwater voldoen aan dezelfde Europese normen als mineraalwater.

Natuurlijk mineraalwater is afkomstig van een bron en heeft bijzondere kenmerken die het duidelijk van andere soorten water onderscheiden. Het gaat om de oorspronkelijke microbiologische zuiverheid, de kenmerkende samenstelling die bepaalde gunstige effecten op de gezondheid kan veroorzaken, en de stabiliteit van de hoofdkenmerken in de tijd. Natuurlijk mineraalwater mag niet worden behandeld, behalve toegelaten behandelingen. Het wordt door zeer strenge Europese normen betreffende gebruik, productie en kwaliteit gereglementeerd. Waar komt ons kraantjeswater vandaan?

Ons drinkwater is voornamelijk (85%) afkomstig van ondergrondse waterlagen (grondwater). Het oppervlaktewater (waterlopen, dammen) verschaft ongeveer 15% van het leidingwater. Het water wordt getransporteerd, eventueel behandeld, vervolgens opgeslagen in reservoirs of watertorens en ten slotte via een netwerk van leidingen naar de consumenten geleid. Er worden continu strenge controles uitgevoerd van het volledige netwerk en ook de kwaliteit van het water moet voldoen aan strengen normen.

Mineraalwater of kraantjeswater: de keuze wordt vooral bepaald door specifieke behoeften.

Kraantjeswater kan kalk bevatten. Dat is onschadelijk voor de gezondheid van een volwassene, maar moet worden vermeden voor zuigelingen. Als u om die reden een waterverzachter hebt geïnstalleerd, moet u dan weer opletten met het verhoogde natriumgehalte in het water.

Bepaalde mineraalwaters bevatten meer calcium om tegemoet te komen aan de behoeften van jonge consumenten van melkproducten, terwijl andere waters licht diuretisch zijn en nog weer andere bijvoorbeeld de darmtransit stimuleren dankzij hun gehalte aan magnesiumsulfaat.

Wacht dus niet op dorst om voldoende te drinken, elk water is goed. Een keuze tussen verschillende waters moet enkel worden geleid door specifieke behoeften of voorkeuren qua smaak.