Na het eten moet je rusten of duizend stappen zetten

Bewegen of rusten?

Wat is het nu: rusten of duizend stappen zetten? Dat hangt ervan af. Ons lichaam is geprogrammeerd om na het eten te beginnen met verteren. Je hoeft er dan dus geen zware mentale of fysieke inspanningen van te verwachten. In dat opzicht zou het zinvol kunnen zijn om even te gaan liggen en een dutje te doen. Studies hebben bovendien aangetoond dat medewerkers die aan het einde van hun middagpauze 20 minuten rustten of sliepen na de middag geconcentreerder waren en minder fouten maakten. Wat ook kan: na een copieuze maaltijd even uitrusten op de sofa en achteraf gaan wandelen. Wie snel weer productief wil zijn, kan beter een lichte maaltijd nuttigen, vervolgens snel een blokje om wandelen en later op zijn lauweren rusten.

 

Een ongelijk paar: eten en beweging

Al zijn eten en beweging twee heel verschillende dingen, toch hangen ze nauw samen. Eten is heerlijk genieten, maar heeft eigenlijk als doel de verbruikte energie en voedingsstoffen aan te vullen. Onze grondstofwisseling, de calorieën die ons lichaam verbruikt als we slapen of rusten, maakt een aanzienlijk deel van ons energieverbruik uit. Daar hebben we weinig invloed op. Aan de andere kant is bewegen goed voor zo´n 20 à 50% van ons energieverbruik. Met andere woorden: wie meer beweegt, kan ook meer eten zonder vetkussentjes te kweken. Ook de darmen zijn trouwens blij met beweging, want het brengt de vertering op gang. Een eindje gaan wandelen na het eten is dus een goed idee, maar pas als de maag al voldoende verteerd heeft.

Meer dan duizend stappen

Wist u dat we in ons leven zo´n 50 miljoen stappen zetten? We lopen zo met gemak de hele aarde een keer rond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beveelt 10.000 stappen per dag aan. Maar zelfs 1.000 stappen per dag extra zetten is al gunstig voor uw gezondheid. Wie wil afvallen streeft naar 3.000 extra stappen per dag. Om u te helpen bij het tellen van al die stappen kunt u een eenvoudige stappenteller, fitnessarmband of smartphone of smartwatch met een gepaste app gebruiken. Of u meet één keer hoeveel stappen uw favoriete wandelroute telt.

 

Bron:
Caroline R. Richardson, Tiffany L. Newton, Jobby J. Abraham, et al. A Meta-Analysis of Pedometer-Based Walking Interventions and Weight Loss. Ann Fam Med. 2008 Jan; 6(1): 69–