Nieuwe gezondheidstrend: zelfpluktuinen en plukboerderijen. Lekker, gezond én leuk met de familie

 

Lekker smullen van verse groenten en fruit: daarvoor hoef je echt geen eigen moestuin te hebben. In een zelfpluktuin en plukboerderij oogst je zelf je groenten en fruit, het hele jaar door. De boer bewerkt de bodem, zaait, plant en verzorgt de gewassen tot ze goed zijn om te oogsten. Daarna is het aan jou. In de ene pluktuin betaal je een vaste bijdrage per jaar, in de andere betaal je wat je zelf geoogst hebt.

Aardbeien in de zomer, dat is toch logisch? Koop je aardbeien – in de supermarkt – buiten het seizoen, dan hebben ze veel kilometers afgelegd of komen ze uit verwarmde serres. Zo heb je ongeveer honderd keer meer energie nodig om een komkommer in een serre te telen t.o.v. teelt in open lucht. In een zelfpluktuin ben je aan het juiste adres: er wordt geen onnodige energie verspild aan vervoer, verwarming van serres of koeling van opslagruimtes. Toegegeven: zelf geplukt smaken ze zoveel beter.

Back to basics

Ooit stonden ze hier gewoon op het menu: de vergeten groenten. Nu zijn ze niet meer zo bekend. Pastinaak, koolrabi en postelein: oogst ze in hun natuurlijke seizoen en proef hoe smaakvol ze zijn. Vaak gaat het om lokaal aangepaste soorten die weinig of niet ziektegevoelig zijn én een goede opbrengst geven. Ook de “gewone” groenten en fruit oogsten we op een plukboerderij op het ritme van de natuur. Kinderen, die samen met papa of mama groenten hebben geoogst, willen ze meestal ook graag proeven. Zo leren ze waar hun voeding echt vandaan komt.

Kleur bekennen

Zachtroze ranonkels in de lente, felblauwe zomerasters en diep wijnrode dahlia’s in de herfst: alleen al door een bloempluktuin lopen is een feest. Al die sprankelende kleuren. Al die bedwelmende geuren. En plukken zoveel je wilt. Ga naar buiten, voel je even weer kind en ga creatief aan de slag. Te veel geplukt voor in een vaas? Strooi dan gewoon wat eetbare bloemen over je salade. Verwacht geen gezondheidseffect, bloemen hebben de bedoeling om gerechten smakelijker en aantrekkelijker te maken.

Smul van elk seizoen

Winter, lente, zomer of herfst: ga aan de slag met ingrediënten die recht van het veld komen of vruchten die op dat moment op hun best zijn. Waar wacht je nog op?