Voeding

Een gezond tussendoortje voor je kind

Chips, frisdrank en chocolade hebben afgedaan in de boekentas. Scholen besteden steeds meer aandacht aan tussendoortjes voor kinderen. En toch hebben ze die kleine maaltijd nodig om de dag door te komen. Het is belangrijk voor hun groei en ontwikkeling. Maar wat geef je hen mee ?

Enkele gezonde snacks voor je kind

Een gezond tussendoortje bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Die kleine maaltijd is belangrijk voor je kind om de hele dag door goed te kunnen leren en bewegen. Het ideale tussendoortje bevat vooral koolhydraten en vezels, zoals graanproducten en fruit. Voeg daar nog een zuivelproduct en wat noten of zaden aan toe voor extra eiwitten en vetten.

Wat is dat concreet ? Een boterham met kaas, yoghurt met granola of een pannenkoek met fruit. Je kan best de smaak van je kind volgen: voor elke voorkeur is er een gezonde variant en een tussendoortje moet vooral een moment van ontspanning en plezier zijn voor jou en je kind. De grootte van de porties en de samenstelling van de tussendoortjes kan je aanpassen aan de eetlust van je kind en de geplande activiteiten van de dag.

Wist je dat banana bread uit de Verenigde Staten komt ? In die lekkere cake kan je je overrijpe bananen kwijt en bovendien is het een voedzaam tussendoortje.
gezonde-snacks-voor-je-kind3_activiteit

Hoe jonger je bent, hoe meer je moet bewegen !

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt verschillende niveaus van lichaamsbeweging aan per leeftijdscategorie, op basis van de gezondheidsvoordelen.

Voor kinderen en jongeren van 5 tot 17 jaar wordt het volgende aanbevolen:

  • Gemiddeld 60 minuten per dag matige tot stevige fysieke activiteit, vooral endurance of duursporten, gedurende de hele week.
  • Minstens 3 keer per week langdurige en intense endurance en activiteiten die de spieren en botten sterker maken.
  • Beperk de schermtijd van je kinderen in hun vrije tijd en de tijd die ze zittend doorbrengen.

Voor kinderen liggen de aanbevelingen hoger dan voor volwassenen. Vanaf 18 jaar wordt aanbevolen om minstens 150 tot 300 minuten per week te besteden aan endurance van matige intensiteit of minstens 75 tot 150 minuten aan langdurige en intense endurance. Daarnaast doe je ook nog 2 of meer keer per week spierversterkende activiteiten.

Referentie :

WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: at a glance. Geneva: World Health Organization; 2020. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

Meer artikels