Ontdek je kleinste vrienden

We dragen allemaal miljarden micro-organismen mee

Micro-organismen zijn overal, op een niet-gesteriliseerde naaldpunt krioelt het van bacteriën. Een bacterie past meer dan 1 miljoen keer op de punt van een naald! Micro-organismen zijn niet alleen overal rondom ons. Ze zitten ook op én in ons. Ons lichaam zit namelijk vol micro-organismen. Samen zijn ze goed voor een gewicht ongeveer 1.5 kg. Alle micro-organismen in en op ons lichaam maken onderdeel uit van een ecosysteem dat het menselijk microbiota wordt genoemd. In totaal ruim 100 duizend miljard microben, grotendeels bacteriën, maar ook heel veel schimmels, virussen en archaea. Ze zijn betrokken bij veel belangrijke processen en helpen je gezond te blijven. Microben leven vooral in de darmen, huid, neus- en mondholte en geslachtsorganen. Ze vormen ze gevarieerde en interessante leefgemeenschappen.

Onze darmen: bacteriëndomein bij uitstek

In de darm leven zowel goede als slechte bacteriën en in totaal gaat het over een aantal van 100 x 1012 (100.000 miljard) bacteriën. We hebben minstens zoveel bacteriën in ons lichaam als cellen.

Er zijn tot nu toe meer dan 1.000 verschillende soorten en stammen bekend.

Slechts 25-30% van de bacteriën in de darmmicrobiota (darmflora) is bekend

Dat is het topje van de ijsberg. Verschillende onderzoeksgroepen proberen via moderne DNA-technieken ook de andere micro-organismen, die in de darm aanwezig zijn, te identificeren.

Een unieke samenstelling

Onderzoek naar het menselijk microbioom leerde ons ook dat de samenstelling onder andere wordt bepaald door je dieet en omgeving, maar ook door je eigen erfelijke eigenschappen. Het microbioom en de darmmicrobiota verschillen dan ook sterk van persoon tot persoon. Verschillende soorten darmbacteriën kunnen namelijk dezelfde taken uitvoeren.

Je kan je darmmicrobiota vergelijken met een tuin

Een gezonde tuin is rijkelijk begroeid met bloemen en planten. Hier en daar een beetje onkruid valt niet op. Onkruid wordt pas een probleem als de tuin niet onderhouden wordt en het ongebreideld kan woekeren tot het uiteindelijk de andere begroeiing verdringt. Dat principe geldt ook in je lichaam. In een gezonde darmmicrobiota is er een evenwichtige balans tussen goede, neutrale en slechte bacteriën, zodat ongewenste indringers geen kans krijgen om wortel te schieten en om zich te vermenigvuldigen.

Balans is belangrijk

De balans tussen de bacteriën in onze darmen is van groot belang: zolang de goede bacteriën in onze darmmicrobiota het overwicht hebben, krijgen boosdoeners weinig kans om zich te ontwikkelen.

Toch zijn er heel wat factoren die het evenwicht kunnen verstoren:

Voeding: eenzijdige voedingsgewoonten met een overdaad aan zout, suiker, alcohol en vetten, én een gebrek aan voedingsvezels die de darmtransit bevorderen.

Antibiotica: deze onmisbare medicijnen verlossen ons van ziekten, maar ze vernietigen op hun weg vaak ook de nuttige bacteriën in ons darmstelsel, waardoor de darmwand opnieuw gekoloniseerd kan worden door schadelijke bacteriën.

Stress: onderzoek heeft uitgewezen dat teveel stress de broze balans in onze darmen kan verstoren.

Ouderdom: met de jaren veranderen de verhoudingen in de darmmicrobiota ten nadele van het aantal goede bacteriën.

Goed nieuws: op drie van deze vier factoren heb je zelf een invloed. Alleen dat vervelende ouder worden! Wel, je kan de klok natuurlijk niet terugdraaien maar je kan er wel voor kiezen om dagelijks gezond en gevarieerd te eten met voldoende vezels op het menu.