Opruimtips: hoe zorg je voor een leefbaar huis?

Hoe hard we ook proberen, het blijkt week na week een onmogelijke opgave om je huis netjes opgeruimd te houden. Zeker als je kinderen hebt, ben je er al snel aan voor de moeite. Speelgoed, schoenen, schoolspullen… het zijn maar enkele voorbeelden van wat je werkelijk o-ve-ral terugvindt. Dat wil je natuurlijk liever niet. Op zoek naar tips om je huis mooi opgeruimd te houden? Lees snel verder!

De keuken eerst!

Wist je dat een chaotische keuken in combinatie met stress ons eetgedrag negatief beïnvloedt en de drang naar calorierijke snacks doet toenemen?

Een rommelige keuken past met andere woorden niet in een gezonde levensstijl. Volgens een onderzoek van het ‘Cornell Food and Brand Lab’ heb je in een keuken met onder meer veel afwas in de gootsteen, veel lawaai en rondslingerende rommel minder het gevoel van controle, waardoor je sneller toegeeft aan verleidingen. Laat het duidelijk zijn: een nette keuken en een opgeruimd huis bezorgen je een zen-gevoel waardoor je de wereld aankunt!

Samen opruimen

Je kinderen denken er misschien niet zo over, maar als ouder ben je natuurlijk niet de butler van je kids. Maak duidelijk dat ze best een handje mogen toesteken. Je aanpak zal uiteraard hun reactie beïnvloeden, dus zorg ervoor dat opruimen als een leuk en aangenaam contactmoment wordt ervaren.

Met een beloning zwaaien, doe je beter niet! Maak opruimen leuk, bijvoorbeeld door een muziekje op te zetten of er een wedstrijd of spel van te maken. Zo motiveer je jouw kinderen om dingen aan te pakken, zowel wat opruimen als wat andere uitdagingen betreft.

Haalbare opdrachten

Verdeel het opruimwerk in kleinere stukken, anders heb je de neiging om er niet aan te beginnen. Door op te ruimen in kleine beetjes per keer, blijft het voor iedereen aangenaam. Je kunt hiervoor trouwens perfect een vast moment reserveren. Je zal zien dat het al snel een goede gewoonte wordt!

A place for everything

… and everything in its place. Geef alles in je huis een eigen plekje, zodat het gemakkelijk is om dingen terug te leggen waar ze horen. Zeker kinderen (en slordige partners) kunnen deze ‘houvast’ best gebruiken. Je zal merken dat het op een gegeven moment automatisch gaat.

Bron: Food in Action