Origami met kinderen

Van kleine hartjes over een kleurige bladwijzer tot een konijn-in-een-toverhoed: origami voor kinderen is fun! Geef een eenvoudig blad papier volume en ga verder dan de gevouwen bootjes en traditionele hoedjes-van-papier.

Niets is plezanter dan samen met je kinderen knutselen als het druilerig weer is. Laat die vertrouwde potloden en stiften liggen en ga aan de slag met papier dat geschikt is om te vouwen. Origineel origami-papier is vierkant, aan één kant bedrukt met een effen kleur of patroon en wit aan de achterkant.

De kunst van het vouwen

Elk kind in Japan kan tenminste een kraanvogel vouwen, als brenger van geluk en symbool van een lang leven. Wist je dat als iemand volgens de traditie duizend kraanvogels vouwt, zijn wens voor een goede gezondheid in vervulling zal gaan?

In het filmpje hieronder leer je hoe je een kraanvogel vouwt.

Zoo

Eenvoudige kikkers en vissen, bonte papegaaien en ingewikkelde olifanten. Of jouw dier nu op de grond leeft, in de lucht zweeft of in het water zwemt: ga aan de slag met de vierkante papiertjes en vouw je eigen dierentuin.

Hieronder leer je hoe je een hond en en een uil vouwt met één velletje papier.

Feestje vouwen

Pasen zonder paashaas? No way! Vouw snel een paar origami konijntjes. Na een beetje oefenen lukt het wel. Kerstballen kennen we allemaal van glas, maar kan je ook met andere materialen maken. Zo geeft een kerstbal van origami meteen een speciaal effect. Voordeel is dat ze onbreekbaar zijn… En vergeet moederdag niet: een strik, een bloem of een boeket bloemen met een strik. Welke mama krijgt niet het liefst iets zelfgemaakt of iets waarvoor een beetje moeite voor gedaan is?

Vouw nu jouw origami konijntjes.

3D

Discipline en concentratie: die vaardigheden zijn eigen aan alle Japanners. Papier vouwen is een activiteit in de kleuterklas én de basisschool in Japan. Mooie origami figuren zijn het resultaat van geduld, aandacht en precisie. Kleuren afstemmen op elkaar en objecten vouwen in 3D verhogen ruimtelijk inzicht en artistieke gevoeligheid.

Cadoosje

Hoe tof is het om een blaadje papier om te toveren in een doosje? Bewaar er je waardevolle spulletjes in. Of maak van dat kleine cadeautje voor je beste vriend een originele attentie. Kies een passend papiertje, leg er de juiste vouwen in en plooi de wanden. Een bijpassend deksel maak je op net dezelfde manier, van een papieren vierkant dat een halve centimeter groter is. Klaar. Online tutorials helpen je een eind op weg. Van heel ingewikkeld tot super gemakkelijk, zelfs met kleine kinderen.

 

Hierbij een link met nog meer filmpjes over origami die je kan uitoefenen met kinderen.