Paaspret met het hele gezin

Eieren kleuren met specerijen, fruit en groenten

Elkaar eieren schenken aan het begin van de lente om het ontluiken van de natuur te vieren, is een gewoonte die teruggaat tot in de oudheid: we komen ze tegen in Perzische tradities, vervolgens in Egypte, Griekenland en China.

Met de komst van het christendom werd het ei geassocieerd met de paasviering.

Het versieren van paaseieren dateert dan weer uit de middeleeuwen.

Vanaf toen zien we naast echte eieren ook eieren gemaakt van andere materialen. Die materialen werden mettertijd steeds kostbaarder, tot men in de 19e eeuw de Fabergé-eieren creëert. Bij deze juweeleieren uit het Russische Tsarenrijk werd ook voor het eerst een verrassing in het ei verstopt.

Vorige eeuw ten slotte verschenen de eerste chocolade paaseieren. Ze zijn een wereldwijd succes en we kunnen er niet meer omheen kijken.

Eieren versieren betekent een creatief en gezellig moment voor het hele gezin. Tegelijkertijd ontdekken je kinderen een nieuwe en leuke kant van fruit en groenten. We gebruiken immers, naast specerijen, de kleurstoffen uit fruit en groenten om gekookte eieren mee te versieren.

Voor een mooie roze kleur kook je bijvoorbeeld ongeveer 1,5 kilo frambozen (uit de diepvries is prima) in een halve liter water gedurende 5 minuten. Voeg vervolgens het sap van een halve citroen toe.

Als je rode biet gebruikt in plaats van frambozen, dan verkrijg je een donkerdere, intensere kleur. De schil van rode ui geeft dan weer een delicaat roze.

Met dezelfde werkwijze verkrijg je met bosbessen een mooie paarsblauwe tint, en met twee theelepels kurkuma of paprika maak je respectievelijk een zonnig geel of een vrolijk oranje.

Groen verkrijg je door een handvol spinazie te koken, of door het reeds bereide blauw en geel te mengen.

Wil je een bruin kleurtje, gebruik dan een paar theelepels instantkoffie.

Doe elke kleur in een aparte kom en leg de eieren, nog warm van het koken, erin.

Laat de eieren volledig afkoelen in de gekleurde vloeistof, haal ze er vervolgens uit en droog ze af.