De kracht van omega 3, of waarom je beter meer vis eet

Slimmeriken eten vis

Dat is de goede raad die je altijd al van grootmoeder kreeg. Zet 1of 2 keer per week vis op het menu en je hersenen krijgen een flinke boost. Maar welke positieve effecten heeft vis nog op je lichaam? En vooral: is elke vis even gezond? We gooiden onze lijn uit en visten de juiste antwoorden bij elkaar.

Vis is goed tegen dementie

Een recente studie van the university of Pittsburgh toont dat 1 keer per week vis eten goed is voor je grijze massa. Letterlijk: onderzoekers ontdekten dat de neuronen verantwoordelijk voor je geheugen en leercapaciteiten in betere conditie zijn. Bovendien scoorden personen die meer vis aten, lager op de symptomen van Alzheimer.

Vis voorkomt hartproblemen

Een Deense studie bij 49.000 vrouwen toont aan dat vrouwen die weinig of geen vis eten, maar liefst 50% meer kans hebben op hartproblemen. Bovendien helpen de omega 3-vetzuren in vis om het bloed te verdunnen en dus zo het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Vis houdt je huid en haar gezond

In vis zitten gezonde vetten, onverzadigde vetten die nodig zijn om je huid niet te laten uitdrogen en je haar mooi glanzend te houden. Deze omega 3-vetzuren helpen trouwens ook om huidziektes zoals psoriasis beter te behandelen.

Vis verlaagt de kans op depressies

België kampt met heel wat depressies en burn-outs. Misschien is vis wel dé remedie? Uit studies blijkt immers dat vis goed is tegen depressies – in combinatie met de klassieke antidepressiva. Ook zwangere vrouwen zouden minder kans hebben op een postnatale depressie als ze meer vis eten.

Vis verbetert de spermakwaliteit

Ook wie aan kinderen denkt, moet vis eten. Onderzoek leert dat mannen die meer vis eten – in combinatie met een gezond dieet van fruit, groenten en vezels – snellere en sterkere zaadcellen hebben dan mannen die ongezonder eten.

A la meunière of au mercure?

Voor je straks de hele visafdeling in je supermarkt leegkoopt, is het goed om te weten dat niet elke vis even gezond blijkt. Deze infographic toont welke vissoorten je ‘s vrijdags beter uít je pan houdt.

Door bodem- en waterverontreiniging komen namelijk heel wat giftige stoffen zoals kwik en pcb’s – voluit polychloorbifenyl – in de voedselketen terecht. Het plankton op de oceaanbodem neemt die schadelijke stoffen op, kleine visjes smullen van het vervuilde plankton, grote vissen eten die kleine visjes op en wij gooien alles op ons bord. Jammer genoeg soms met een sausje van kwik.

Om zeker te zijn dat je écht gezonde vis in huis haalt, zet je dus maar beter bovenstaande infographic in je favorieten.

 

Bronnen:

 • Raji, Cyrus A; Erickson, Kirk I; et al. Regular Fish Consumption and Age-Related Brain Gray Matter Loss
  AMERICAN JOURNAL OF PREVENTIVE MEDICINE 2014;47(4):444-451
 • Strøm M1, Halldorsson TI, Mortensen EL, Torp-Pedersen C, Olsen SF. Fish, n-3 fatty acids, and cardiovascular diseases in women of reproductive age: a prospective study in a large national cohort. Hypertension. 2012 Jan;59(1):36-43.
  doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.179382. Epub 2011 Dec 5.
 • Millsop JW, Bhatia BK, Debbaneh M, et al.Diet and psoriasis, part III: role of nutritional supplements. J Am Acad Dermatol. 2014 Sep;71(3):561-9. doi: 10.1016/j.jaad.2014.03.016. Epub 2014 Apr 26.
 • Osher Y, Belmaker RH. Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies. CNS Neurosci Ther. 2009 Summer;15(2):128-33.
 • Gaskins AJ, Colaci DS, Mendiola J, Swan SH, Chavarro JE.Dietary patterns and semen quality in young men. Hum Reprod. 2012 Oct;27(10):2899-907. doi: 10.1093/humrep/des298. Epub 2012 Aug 11
 • http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/life-enhancing-reasons-to-eat-fish.aspx
 • https://www.foodinaction.com/nl/belgische-visconsumenten-kiezen-voor-duurzaamheid/