Alimentation

5 trendy suikers onder de loep

Is kokossuiker beter voor onze darmen en heeft agavesiroop een lage glycemische index (lagere bloedsuikerpiek) ? En wat met honing en ahornsiroop? Hier lees je alles over trendy suikers !

Wat zijn « trendy » suikers ?

Tegenwoordig zijn er tal van alternatieven voor de klassieke bietsuiker die we allemaal kennen in de vorm van kristal- of poedersuiker (in poedervorm of klontjes). Die nieuwe suikers worden als gezonder beschouwd terwijl klassieke suiker volgens sommigen uit onze keuken en ons bord moet worden verbannen. Zijn « trendy » suikers dan beter ?

Dit zegt de Hoge Gezondheidsraad* (HGR) : « De HGR blijft een aanbeveling omtrent « toegevoegde suikers » behouden (max. 10% van de energie). Dit in tegenstelling tot de Wereldgezondheidsorganisatie die aanbeveelt om « vrije suikers » te beperken. De term « toegevoegde suikers » heeft geen betrekking op fruitsappen. De HGR wil echter wel de aandacht richten op het feit dat honing, rietsuiker of kokossuiker, tarwesiroop en geconcentreerd fruitsap soms verkeerdelijk beschouwd worden als gezonde alternatieven voor andere suikers. Echter, ze zijn allemaal zeer rijk aan vrije suikers en de consumptie ervan moet dan ook beperkt blijven. »

5 trendy suikers onder de loep

Net als klassieke suiker worden “trendy” suikers gewonnen uit planten en bestaan ze uit sacharose, glucose en fructose.

Dat betekent dat trendy suikers dezelfde eigenschappen hebben als suiker en toegevoegde suikers :

  • Ze bevatten 3 tot 4 kcal per gram, afhankelijk van het watergehalte: zo bevat siroop meer water dan poeder
  • Het gehalte aan vitaminen en mineralen is verwaarloosbaar
  • De consumptie van alle toegevoegde suikers moet beperkt worden tot maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname
  • Ze bieden geen gezondheidsvoordelen

De keuze om al dan niet toegevoegde suikers te consumeren en de keuze van het soort suiker is op zich van weinig belang. Het is belangrijker om de consumptie van gesuikerde dranken te beperken en waar mogelijk suiker te vervangen, bijvoorbeeld door stukjes fruit of een beetje kaneel. Het doel is om onder de 10% van de dagelijkse energie-inname te blijven. Voor iemand die dagelijks 2000 kcal nodig heeft, komt dat neer op 200 kcal of 50 g suiker. Dat is het equivalent van een sneetje cake van 100 g en een gesuikerde drank van 200 ml.

 

Referentie :

Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België – 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285.

Meer artikels