Darmmicrobiota

Onze darmbacteriën evolueren met ons mee

Je hele leven lang evolueert je darmmicrobiota met je mee. Afhankelijk van onze leeftijd, voedingsgewoonten, omgeving en lichamelijke activiteit, zijn bacteriën in verschillende verhoudingen aanwezig in onze darmen.

Met de term ‘darmmicrobiota’ bedoelen we alle bacteriën in onze darmen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de diversiteit van die bacteriën belangrijk is. Mensen die aan diabetes en obesitas lijden hebben vaak een kleinere diversiteit aan darmbacteriën en ook onze leeftijd heeft een invloed op die diversiteit.

Van het prille begin tot het einde van ons leven

De grootste verandering gebeurt in de eerste 1000 dagen van ons leven. Vanaf de conceptie in de baarmoeder tot ons tweede levensjaar is die verandering exponentieel. Een kind wordt geboren, drinkt (borst)melk en stapt dan over op vaste voeding: dat heeft allemaal een grote invloed op onze darmmicrobiota. Tijdens de zwangerschap beïnvloeden de voeding en de gezondheid van de moeder, maar ook haar levensstijl en het eventuele gebruik van antibiotica de darmmicrobiota van het ongeboren kind.

 

 

Verschillende factoren kunnen een negatieve invloed hebben op het evenwicht van onze darmmicrobiota: slechte voeding, ziekte, stress, reizen en zelfs simpelweg ouder worden.

Op volwassen leeftijd begint die evolutie te stabiliseren, aangezien de veranderingen in onze levensstijl vanaf dan minder uitgesproken zijn. Tegen dat we volwassen zijn, hebben we meestal een vast patroon van bepaalde eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging.

De diversiteit en de rijkdom van onze darmmicrobiota kunnen afnemen naarmate we ouder worden, maar de resultaten van de huidige studies zijn niet consistent. Er is dus nog meer onderzoek nodig voor we sluitende conclusies kunnen trekken. De kans is groot dat veranderingen in onze fysiologische functies, voeding, levensstijl en lichamelijke activiteit invloed hebben op de samenstelling van onze darmbacteriën

Meer artikes