Welzijn

Ga zitten en adem diep in

Heb je ook soms het gevoel dat de dagen te kort zijn en dat je constant een race tegen de klok loopt ? Opstaan, ontbijten, de kinderen naar school brengen, naar je werk rijden, de kinderen terug oppikken, hen naar hun hobby’s brengen, het avondeten klaarmaken, huiswerk nakijken en dan doodmoe in je bed neerploffen. Hoog tijd om wat tijd voor jezelf te nemen !

Sit-down-relax-tijd-voor-wat-me-time2_stress

Tijd voor self-care

De laatste jaren neemt het aantal Belgen met psychische problemen toe. In 2018 leed 6% aan een depressieve stoornis en 8% aan een angststoornis. Die cijfers komen overeen met het Europese gemiddelde. We leven gehaast en hebben het gevoel dat we constant aan allerlei eisen en verwachtingen moeten voldoen, die we vaak onszelf opleggen.

Al die druk veroorzaakt stress en dat kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid : spijsverteringsproblemen (diarree, opgeblazen gevoel, constipatie, winderigheid, etc.) en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) komen vaker voor bij mensen met veel stress. De boodschap is duidelijk : het is absoluut noodzakelijk om af en toe een pauze in te lassen. Leer te relativeren en durf nee te zeggen om je innerlijke rust terug te vinden !

Sit-down-relax-tijd-voor-wat-me-time3_journaal

Las vaste momenten in voor jezelf

Dat is niet zo makkelijk, zal je zeggen. En inderdaad, het is onmogelijk om van de ene dag op de andere op een leven zonder stress over te stappen. Maar door hier en daar kleine gewoontes in je dagelijkse leven te veranderen en anders te leren omgaan met bepaalde gebeurtenissen, kan je wel beetje bij beetje de stress onder controle krijgen. De truc is om klein te beginnen en haalbare doelen te stellen. Zo kan je beginnen met elke dag 15 minuten voor jezelf vrij te houden. Dit is jouw tijd, je doet ermee wat je wilt. De enige voorwaarde is dat je je smartphone, computer en TV uitzet. Doe een paar yoga-oefeningen, ga even wandelen, lees een boek, blader door een tijdschrift, neem een bad, … Doe vooral waar je zelf zin in hebt, het belangrijkste is dat je naar jezelf luistert en je door niemand laat storen.

Probeer elke week één dag vrij te houden in je agenda. Lukt dat niet ? Begin dan met één dag om de twee weken.

Die lege pagina in je agenda kan je op het moment zelf invullen door naar de markt te gaan, onverwacht iemand uit te nodigen of dingen te doen die je anders laat liggen omdat je het te druk hebt. Zo kan je bijvoorbeeld de dag beginnen door samen met je gezin te ontbijten. In het begin zal het misschien wat vreemd en onwennig lijken, maar na een paar weken zal je al merken dat die momenten je goed doen. Gaandeweg zal je weer naar jezelf leren luisteren en je innerlijke rust terugvinden.

Sit-down-relax-tijd-voor-wat-me-time4_nee

Leer nee zeggen

Naar jezelf luisteren betekent ook dat je « nee » of « nu niet » durft zeggen. Het is begrijpelijk dat je de mensen om je heen tevreden wil houden en dat waarschijnlijk ook graag doet, maar toch is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen. Wordt iets je te veel? Probeer dat dan te voelen. Het is belangrijk dat je dit gevoel leert herkennen en vooral leert accepteren. Leg aan anderen uit wat je doet en waarom, het kan je alleen maar helpen. Ze zullen beter begrijpen waarom je je voortaan niet meer in allerlei bochten wringt als ze daarom vragen. En dat zal evenveel – of zelfs meer – inspanning van jou vergen als van hen.

Onthoud ook dat die regel voor alle niveaus en alle situaties geldt, het maakt niet uit of het om je kinderen, je partner, je collega’s of zelfs je baas gaat. Vergeet niet dat je hen nog altijd zal helpen, alleen zal je nu in staat zijn even los te koppelen als het allemaal te veel wordt en gewoon voor jezelf te zorgen. Op de lange termijn is iedereen daar gebaat bij.

Referenties :

Psychische problemen, statistieken.vlaanderen.be op basis van de Belgische Gezondheidsenquête van Sciensano uit 2018.

Konturek P.C., et al. J Physiol Pharmacol. 2011 Dec; 62(6):591-9.

Meer artikels