Darmtransit

Welke voeding is het makkelijkst te verteren?

Heb je vaak last van diarree, een opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid of constipatie? Die symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben. Eén ervan is het prikkelbaredarmsyndroom.

 

Ontdek hier welke eetgewoonten kunnen helpen*.

Blijven de symptomen aanhouden? Met de hulp van een diëtist of voedingsdeskundige kan je een FODMAP-dieet starten. Lees hier meer over de voordelen van een FODMAP-arm dieet*!

* Laat je altijd begeleiden door je huisarts en diëtist.

Het FODMAP-dieet

* Het FODMAP-dieet bestaat uit twee fasen van beperkte duur. Eerst heb je de eliminatiefase: in die periode worden voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP’s volledig geweerd. Daarna komt de herintroductiefase: daarin worden de voedingsmiddelen in kwestie geleidelijk weer toegevoegd aan je maaltijden. Wil je dit dieet volgen? *Laat je dan zeker begeleiden door een gezondheidsdeskundige. Voor mensen die niet aan het prikkelbaredarmsyndroom lijden, is de fermentatie van FODMAP’s goed voor de darmgezondheid.

Wat ligt er op mijn bord?

  • Sperziebonen, paksoi, paprika’s, wortelen, aromatische kruiden, komkommer, sla, tomaten, courgettes, avocado’s, selderij, bieslook, spinazie en broccoli.
  • Sinaasappelen, rood fruit, mandarijnen, druiven, meloen, bosbessen, passievrucht en ananas.
  • Lactosevrije melk en afgeleide producten, harde kazen, yoghurt, gefermenteerde zuiveldrank met probiotica, dranken op basis van soja.
  • Vlees, vis, tofu, tempeh en zeevruchten.
  • Glutenvrij brood en ontbijtgranen, rijst, quinoa, maïs, boekweit, gierst en sorghum.

Darmtransit

Ons advies voor een vlotte darmtransit