De Hoge Gezondheidsraad publiceerde in september 2019 nieuwe voedingsaanbevelingen. Hiervoor bestudeerden experten gedurende meerdere jaren het bestaande wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Hieruit werd duidelijk dat een te lage inname van bepaalde vetten en een te hoge inname van andere het risico op hartziekten verhoogt.
Onze voeding bestaat uit voedingsmiddelen (zoals brood, pasta, melkproducten, vlees…) die op hun beurt voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Nemen we de vetten onder de loep dan onderscheiden we de “gezonde” en “ongezonde” vetten. Vet is opgebouwd uit vetzuren die op hun beurt in twee grote groepen zijn ingedeeld: de verzadigde en de onverzadigde vetzuren.
Naast deze twee categorieën mogen we zeker ook de transvetten niet vergeten. Dit zijn vetten die, door verwerking, van structuur zijn veranderd en hierdoor een schadelijk effect hebben op hart en bloedvaten. Deze transformaties kunnen ontstaan door industriële bewerking maar ook door thuis bepaalde (hitte gevoelige) vetstoffen te gebruiken tijdens bereidingen op hoge temperaturen.
Dat heeft te maken met de verwerking ervan in ons lichaam. Vetten leveren, net zoals koolhydraten, de energie die we nodig hebben om de dag door te komen. Nemen we te veel calorieën op in verhouding tot wat we verbranden dan wordt er een reserve aangelegd onder de vorm van vet, waardoor ons lichaamsgewicht stijgt. Een te hoog lichaamsgewicht wordt in relatie gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Een te hoge inname van verzadigde vetten en transvetzuren kan leiden tot een te hoge waarde van LDL-cholesterol in het bloed waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.
Onverzadigde vetzuren daarentegen hebben een positieve invloed op het HDL-cholesterol en die is goed voor onze gezondheid!
Wat doen we met deze informatie in de praktijk? Hoe kunnen we meer “goede” voedingsmiddelen eten en hoe beperken we de inname van voedingsmiddelen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen? Geef de voorkeur aan onverzadigde vetzuren en beperk de inname van verzadigde en transvetzuren:
V Plantaardige oliën: 1 eetlepel per persoon per dag (met uitzondering van kokosolie en palmolie)*
V Vis: minstens 2x per week (1 x vette vis)
V Noten: een handjevol per dag (25 – 30 g)
X Kant- en klare voedingsmiddelen
X Vette vleessoorten (gehakt, worst…)
X Patisserie en gebak
Bereidingsvetten in onze voeding: olijfolie, zonnebloemolie en maïsolie verdragen hoge temperaturen. Gebruik daarentegen notenolie, olie van pitten en zaden (zoals koolzaadolie) voor koude bereidingen. Wissel voldoende af tussen de plantaardige vetten.
Denk aan je hart, beperk ook het gebruik van zout!
Het beperken van de zoutinname is één van de 5 Belgische voedingsprioriteiten.
Ontdek in de voedingstak de 4 andere essentiële voedingsmiddelen.
We beloven dat onze mails alleen maar inspirerende en nuttige informatie bevatten! Wil je niks missen van onze activiteiten?