Sport en voeding

Het effect van lichamelijke activiteit op ons immuunsysteem is al uitvoerig beschreven, en de aard van het effect hangt af van de intensiteit van de activiteit.

 

De heersende consensus is dat lange periodes van intensieve training onze afweer kunnen verzwakken, terwijl regelmatige en gematigde lichaamsbeweging net een heilzaam effect kan hebben.

 

Zo vertonen professionele atleten tijdens competities of intensieve trainingsperiodes vaak symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen. Met een minder goede weerstand lopen ze inderdaad een groter risico op ziektes zoals verkoudheid en griep.

 

Een gematigd intensieve vorm van lichaamsbeweging daarentegen blijkt het immuunsysteem net te versterken en de immuunrespons na vaccinatie bij zogenaamde risicopatiënten te verhogen.

 

Dat regelmatig en gematigd sporten ons immuunsysteem kan versterken, kan verschillende oorzaken hebben, zoals het remmen van ontstekingsreacties en het verlichten van psychische stress. Die hebben op hun beurt een – positieve en aangetoonde – impact op verschillende gezondheidsparameters, vooral bij kwetsbare personen zoals ouderen en mensen die kampen met overgewicht of chronische infecties.

 

Een belangrijke tip voor wie op zoek is naar een fysieke activiteit die het immuunsysteem ondersteunt: zoek het niet allemaal zelf uit, maar roep de hulp in van erkende deskundigen, die de training kunnen aanpassen aan jouw omstandigheden.

 

Wie aan sport doet, moet ook letten op een evenwichtige voeding, die de noodzakelijke energie en voedingsstoffen aanlevert voor een lichaamsactiviteit die intensiever is dan een sedentaire levensstijl.

 

Zo voorkom je tekorten waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem kunnen verstoren, en zorg je voor een voldoende opname van mineralen – zoals ijzer en zink – en vitaminen – zoals vitamine A, D, B6 en B12 – die onze afweer gezond houden.

Bron: http://yakult.it/sport-sistema-immunitario-e-alimentazione/