Sukiyaki

Heb je een speciale gelegenheid? Of gewoon op zoek naar een unieke fijnproeverservaring? Probeer dan eens shabu shabu. Nooit van gehoord? Geen probleem, deze Japanse specialiteit gebruikt geen exotische ingrediënten. Wat je wel nodig hebt is een gezonde dosis nieuwsgierigheid, een beetje lef en fijn gezelschap.

Shshshsh… shshshshsh…

In Japanse restaurants maak je vaak samen je maaltijd aan tafel. Samen koken wordt beschouwd als een leuke sociale activiteit in Japan. Sukiyaki is een soort hotpot van dun gesneden runds- of varkensvlees dat je onderdompelt in hete bouillon en rondzwenkt tot het gaar is. Het doet een beetje denken aan fondue. De term zelf is een onomatopee of een klanknabootsing. Sukiyaki bootst het zwiepend geluid na en je kan het letterlijk vertalen als “swish swish”.

Gezond

De Japanse keuken is gezond: de ingrediënten worden niet extreem lang gekookt en zware sauzen, boter en room worden zoveel mogelijk vermeden. Bij Sukiyaki gaar je groenten, paddenstoelen, vlees of vis in een heerlijke bouillon. Liever vegetarisch? Dat kan: met tofu kan je net zo goed genieten van deze Japanse specialiteit.

Thuis proberen?

Zelf Sukiyaki maken vraagt wel wat voorbereiding. Het resultaat is een origineel uitgebreid etentje. De tafel staat vol met schaaltjes en het ziet er allemaal zo lekker uit dat het bijna zonde is om het op te eten. In het midden staat de speciale hotpot, meestal elektrisch. De twee compartimenten in de pot voorkomen dat verschillende smaken gemengd worden.

Recept

Online vind je verschillende recepten. In grote lijnen komt het hierop neer. De speciale sausjes zijn bedoeld voor het vlees, terwijl de rijst smaak krijgt door de bouillon en de andere ingrediënten.

  • Laat bouillon van tevoren trekken, maar je kan ook kant-en-klare bouillon kopen.
  • Kook de rijst.
  • Zet de noodles, dim sum en de sausjes klaar (sojasaus, sesamsaus, chilisaus,…).
  • Kies je voor vlees of vis? Laat het dan in dunne plakjes of kleine stukjes snijden.
  • Snijd, vlak voor je aan tafel gaat, de groenten (spinazie, paksoi, witte kool,…). Vergeet de paddenstoelen niet (shiitake, enoki en oesterzwam).
  • Ga je voor vegetarisch? Snijd dan de tofu voor.

Serveer de bouillon in de Sukiyaki pan. Dek de tafel voor je gasten met stokjes, lepels, schaaltjes en sausjes. Het feest kan beginnen!