Tien leuke activiteiten met kinderen op een vrije dag

Binnenkort een dagje vrij? Ideaal voor een leuke gezinsactiviteit! Niksen is immers geen optie ... Sommige activiteiten zijn perfect voor binnen, terwijl voor andere ook het mooie weer van de partij moet zijn.

Buitenactiviteiten

Schattenjacht

Er zijn verschillende varianten mogelijk naargelang de leeftijd

  • Voor de hele kleintjes: teken een plannetje van de tuin (schatkaart) waarop je aanduidt waar de schat verborgen ligt. Knip de tekening in stukken: de kinderen moeten opdrachtjes uitvoeren om de verschillende stukken te verdienen. Nadat ze de hele kaart in elkaar gepuzzeld hebben, kunnen ze makkelijk de schatkist gevuld met verrassingen vinden.
  • Voor wat oudere kinderen: stippel een langere wandeling uit, verstop de stukken van de schatkaart onderweg en markeer de vindplaatsen met stukjes touw of met krijt. Je kunt ook de opdrachten wat moeilijker maken.

Boswandeling

Het bos is mooi in alle seizoenen, maar de herfst spant toch de kroon! Dan kun je immers je zakken vullen met lekkere tamme kastanjes en decoratieve paardenkastanjes en mooie blaadjes verzamelen in alle mogelijke kleuren om een prachtig herbarium aan te leggen. Vergeet dus zeker niet om handschoenen en een grote zak mee te nemen!

Een moestuin aanleggen

Met een moestuin kweek je niet alleen discipline en geduld, het is ook een ideale manier om kinderen te laten kennismaken met de groenten in onze tuin, zodat ze die ook leren waarderen! Heb je enkel een balkon? Dan kun je aan de slag met bloembakken, kerstomaten en aardbeiplantjes in potten of allerlei kruiden.

Een dagje aan zee

Alle kinderen zijn dol op spelletjes op het strand en/of in het water. Een dagje ontspannen aan zee met het gezin zorgt gegarandeerd voor een welkome afwisseling en een aangename vakantiesfeer.

Fietstochtje

Er bestaan heel wat bewegwijzerde fietsroutes van alle mogelijke niveaus waarmee je tal van wegen en hoekjes ontdekt die een omweg waard zijn. Loop gerust eens binnen bij een toerismebureau voor meer inlichtingen.

 

Binnenactiviteiten voor druilerige dagen

Koken

Vaak zijn nieuwbakken kokshulpjes vooral gek op gebak, maar je kunt ze nog heel wat meer bijbrengen: fruit snijden voor een vruchtensalade, groenten snijden om soep te maken, pasta met saus bereiden, een groentequiche maken enz. Voor je het weet bereiden ze een complete maaltijd!

Cultuur opsnuiven

Breng, afhankelijk van wat je kinderen graag doen, een bezoekje aan een kasteel, tentoonstelling, museum, historisch monument, folkloristisch evenement enz. Op het internet vind je gemakkelijk een overzicht van de activiteiten in je streek. Vele musea bieden aangepaste activiteiten en kortingen voor kinderen.

Gezelschapsspelletjes

Als het geen weer is om buiten te komen, dan is er niets leuker dan samen gezelschapspelletjes te spelen.

Knutselen

Op het internet vind je heel wat fantastische ideeën om kleine knutselaars urenlang zoet te houden. Heel wat winkels hebben rekken vol knutselmateriaal, maar in een meer gespecialiseerde winkel krijg je bovendien ook advies op maat.

Zwemmen

Het zwembad is de ideale plek voor een ontspannen gezinsmoment. Woon je niet ver van een recreatiezwembad met glijbanen en bubbelbaden? Dan kan de (water)pret helemaal niet meer stuk!