Tips om je lichaam aan het zomeruur te laten wennen.

De nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart zetten we de klok een uur verder en schakelen we weer over naar het zomeruur.

Niets dan voordelen: allereerst zorgt het zomeruur voor een energiebesparing, maar we krijgen vooral de gelegenheid om langer van de dagen te genieten … en dat met de komst van het mooie seizoen.

Meer lichturen ‘s avonds betekent immers enerzijds minder behoefte aan verlichting op straat en in huis, en anderzijds heb je na het werk meer tijd om nog iets te doen waar je deugd van hebt, zoals een wandeling in het park, buiten afspreken met vrienden of lekker buiten op het terras eten met het gezin.

Kleine dingen die helpen om de stress van het werk van je af te schudden en die ons tegelijkertijd extra tevreden stemmen aan het eind van de dag.

De dag van de overstap kan voor ons lichaam echter wel wat nadelen inhouden: de effecten worden dan ook vaak vergeleken met die van een jetlag na een vlucht naar het oosten, zoals moeilijk in slaap vallen en een gevoel van vermoeidheid wanneer je wakker bent.

Wat moet je doen om tijdens deze overgangsdagen in vorm te blijven, zodat je volop kunt genieten van die eerste lange lentedagen?

Hier volgen enkele tips voor zaterdag, zondag en maandag:

De zaterdag voor de overstap:

– Sta een half uur vroeger op.

– Probeer je taken tijdens de voormiddag uit te voeren, zodat je in de namiddag geen stress hebt over zaken die nog ‘moeten’ gebeuren.

– Gun jezelf een ontspannen avond en ga een uur vroeger slapen dan gewoonlijk.

De zondag van de overstap:

– Sta op wanneer de wekker gaat: profiteer niet van het feit dat het zondag is om te doen alsof de klok niet werd verzet – je zult er de volgende dag spijt van hebben wanneer je moet opstaan om naar je werk te gaan!

– Vermijd dutjes overdag: kies eerder voor een traag ritme, zonder je te haasten en zonder uiltjes te knappen.

– Breng zoveel mogelijk tijd buiten door: het licht houdt je zintuigen actief en zal helpen om je biologische klok te regelen.

– Maak de avond niet te laat: morgen komt de echte beproeving!

De maandag na de overstap:

– Dit is ongetwijfeld de zwaarste dag, maar je hebt alle reden om positief te denken. Vanaf morgen zal het veel makkelijker gaan en je inspanningen van vandaag dienen een goed doel: het mooie seizoen is officieel gestart!

– Het is van fundamenteel belang om goed te ontbijten: weersta de verleiding om even snel iets te eten – of erger – om het over te slaan om de tijd die het zomeruur je afnam in te halen. Het zullen de best bestede 15 minuten van de dag zijn: we geven niet enkel ons lichaam de energie die het nodig heeft om deze bijzondere dag door te komen, maar we geven het ook een onmiskenbaar signaal om zich op het nieuwe uurrooster af te stemmen: het is tijd, we zijn klaar en we zijn vertrokken!