Samen met de eerste zomerse dagen komt ook de verleiding om nog snel enkele kilo’s af te vallen.
Het ideale moment dus om een overzicht te maken van de huidige dieettrends en hun doeltreffendheid.
De enige oplossing is geduld, zeker wanneer je meer dan 5 kilo wilt verliezen. Ze zijn er niet in één week bijgekomen, neem dus ook de tijd om er een voor een weer vanaf te geraken.
In de meeste gevallen is gewichtstoename een gevolg van slechte voedingsgewoonten, die er elke dag voor zorgen dat we kwaliteitsvolle voedingsmiddelen links laten liggen, dat we minder tijd in de keuken en aan tafel doorbrengen en dat we te vaak bereide, te gezouten, te vette of te gesuikerde gerechten consumeren. In een groepsstudie van dr. Christopher Gardner van de universiteit van Stanford (verschenen in JAMA op 20 februari 2018) werden twee groepen gevolgd die ofwel een vetarm dieet ofwel een suikerarm dieet volgden. Er werd geen enkele beperking opgelegd op het aantal calorieën of op de hoeveelheden, maar ze kregen wel veel advies over de keuze voor niet-industriële voedingsmiddelen van goede kwaliteit, kooktips en het plezier van samen aan tafel te eten met het gezin in plaats van snel tussendoor in de auto of voor de televisie. De resultaten na een jaar bleken bij alle diëten in dezelfde lijn te liggen (ongeveer 5 tot 6 kg). Eenvoudige aanpassingen inzake voedingskwaliteit zijn dus voldoende om aanzienlijk wat gewicht te verliezen, en dit waarschijnlijk op een duurzame manier.
Het is dus duidelijk dat wanneer we een beetje extra aandacht besteden aan deze aanbevelingen en daarnaast ook geregeld bewegen, het zeker mogelijk is om de komende weken al een mooi resultaat te bereiken.
Om dat gewicht dan te behouden is het echter aangewezen om raad te vragen aan een diëtist, die je kan begeleiden bij je doelstellingen en je persoonlijke limieten en je kan helpen om duurzaam nieuwe voedingsgewoonten aan te nemen.
http://observatoireprevention.org/2018/03/05/regimes-perdre-poids-lecons-dune-etude-importante-de-luniversite-stanford-approches-low-carb-low-fat-nutrigenomique/
Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion.
Christopher D. Gardner, PhD1; John F. Trepanowski, PhD1; Liana C. Del Gobbo, PhD1; et al (JAMA. 2018;319(7):667-679)
https://www.foodinaction.com/effet-yoyo-consequence-regimes/
« Régimes : quelles tendances en 2018 ?« , Nicolas Rousseau, Food in Action n° 38, p. 2, mars 2018
We beloven dat onze mails alleen maar inspirerende en nuttige informatie bevatten! Wil je niks missen van onze activiteiten?