Traditionele kerstgerechten van de wereld

Kerstmis vier je met familie, zo wil de traditie het. Het is een feest dat je in gezelschap gezellig thuis viert. De ultieme kerst associëren we dan ook niet enkel met de typische kerstboom en kerststal, maar met een rijkelijk gedekte tafel met een feestmaal waar we heel het jaar naar uitkijken.

Maar wat maakt die tafel zo speciaal in de verschillende landen van de wereld?

We maken een kleine gastronomische rondreis en beginnen in Finland, het land van de kerstman. In dit land, waar de traditie van een groot winterfeest zijn wortels vindt in de tijd van het heidendom, wordt kerstmis gevierd met recepten die ver staan van onze eigen tradities, zoals gerechten op basis van eland, ovenschotel met haring of pastei van lever en gerst, vergezeld van paddenstoelen of bosvruchten.

Dit wordt weggespoeld met een lekkere glögg, een soort warme wijn met amandelen, krenten en kaneel.

In heel Scandinavië vormt de kruidige geur van gemberkoekjes op smaak gebracht met kaneel, kruidnagel, kardemom en sinaasappelschil het typische kerstboeket.

In het Verenigd Koninkrijk wacht men aan tafel ongeduldig op de ‘Christmas pudding’, al ongeveer tweehonderd jaar het icoon van het kerstfeest, ondanks de verre Keltische oorsprong. In het recept worden specerijen zoals kaneel en nootmuskaat gemend met gedroogde (appel en citroen) en verwerkte (gekonfijt, rozijnen uit Malaga, krenten uit Korinthe, abrikozenconfituur) vruchten en gekneed onder gewone ingrediënten (ei, suiker, boter, room) en minder gewone ingrediënten, zoals niervet, stoutbier en rum.

Krenten van Korinthe zijn ook een belangrijk ingrediënt voor de kerst in Griekenland, hun land van oorsprong waar ze worden gebruikt om kalkoen te vullen, samen met kastanjes, noten en amandelen in het traditionele recept voor galoupola. Op de kerstdis verschijnt er ook christopsomo (het brood van Christus), versierd met taferelen uit het gezinsleven.

De Griekse kerst is een orthodoxe kerst, die echter wel volgens de Gregoriaanse kalender op 25 december wordt gevierd, net zoals bij ons.

Andere orthodoxe kerken gebruiken daarentegen de Juliaanse kalender en vieren Kerstmis 13 dagen later op 7 januari.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Rusland, waar de belangrijkste feestdag kerstavond is.

Na een hele dag vasten, wordt er bij het verschijnen van de eerste ster de traditionele Sočivo gegeten, een romige soep op basis van graan, maanzaad en sesamzaad, gedroogde vruchten en honing. De kersttraditie wil dat het hoofd van de familie als eerste eet, nadat hij de geboorte van de heer heeft aangekondigd.

Ten slotte steken we de oceaan over en ook daar komen we gedroogde vruchten tegen in ‘mince pies’, de favoriete zoetigheid van de kerstman in de Amerikaanse traditie. In de Verenigde Staten zetten de kinderen deze zoete, gevulde gebakjes klaar samen met een lekker glaasje sherry, als opwarmertje voor de kerstman tijdens het rondbrengen van de cadeautjes.

Wat de belangrijkste gerechten op de kerstdis betreft, is er in de Verenigde Staten van streek tot steek veel verschil, gaande van de traditionele kalkoen tot ham in veenbessensaus in het noorden en oestertaart in de cajuntraditie.