Vermijd rugpijn door een beter evenwicht

Welke oefeningen kan je doen voor een beter evenwicht en wat zijn de voordelen?

Bij meer beweging en fysieke inspanningen denken we aan een strakker lijf voor de zomer, die paar kilootjes die we kwijt willen om weer beter in onze kleren te passen of gewoon aan fitter zijn, zodat we ons geen tien jaar ouder voelen wanneer we puffend bovenaan de trap komen.

Zelden denken we hierbij aan een beter evenwicht.

Waarom zouden we dat moeten doen? Evenwicht is iets dat je hebt of niet.  Balanceren op een dun balkje zal je met de jaren niet beter kunnen.

Maar wat als we het nu eens bij het verkeerde eind hadden?

Want dat is het geval. Je evenwicht bewaren kan je namelijk gewoon leren. Genetica speelt een grote rol in ons vermogen om ons evenwicht te bewaren, maar doelgerichte oefeningen die ons zicht, onze reflexen en onze posturale spieren trainen om samen te werken kunnen een groot verschil maken.

Op een balk kunnen lopen, op één been springen of op een bal zitten zonder om te vallen kan ons leven bovendien echt verbeteren.

Het gemak waarmee we ons evenwicht kunnen bewaren wordt namelijk geassocieerd met een betere houding van ons lichaam, gedurende de dag, ongeacht onze bezigheid. Wanneer we in balans zijn oefenen de tegenovergelegen delen van ons lichaam analoge krachten uit zonder dat het ene het andere moet compenseren. Zo vermijden we het onevenwicht dat vaak aan de basis ligt van bijvoorbeeld rug-, heup- en gewrichtspijn.

Een beter evenwicht betekent ook minder snel vallen, zoals werd aangetoond in een studie waarbij aan de vrijwilligers werd gevraagd om over een balk te lopen op een transportband. In deze omstandigheden je evenwicht bewaren is bijna onmogelijk, maar de personen met een betere controle slaagden erin hun bewegingen te ‘herprogrammeren’ tijdens de 400 milliseconden die gemiddeld verlopen tussen het onevenwicht en de val, en konden zo een val vermijden.

Enkele oefeningen om ons evenwicht te trainen:

1) Een vaak terugkerende tip is om over een rechte lijn te lopen en telkens eerst de hiel en dan de bal van de voet te plaatsen. Turner Jordyn Wieber, die olympisch goud behaalde in 2012, raadt aan om op deze manier 3 tot 4 meter te stappen en dan terug, en om dan met de ogen gesloten en op één been in evenwicht te blijven gedurende 30 seconden.

2) Een nuttig hulpmiddel is een evenwichtsschijf, een schijf van ongeveer 40 cm diameter op een halve bol. Op dit instrument rechtop blijven staan met beide voeten is een doeltreffende oefening om ons evenwicht te testen en te verbeteren.

3) Wanneer je je voldoende op je gemak voelt, kan je de moeilijkheidsgraad van de oefening op de evenwichtsschijf wat opvoeren door rechtopstaand een basketbal vast te houden of de bal naar een muur te gooien en terug op te vangen.

4) Ook handig is de evenwichtsbal of fitnessbal, waarop je je evenwicht zittend kunt trainen, eerst met de beide voeten op de grond en vervolgens met een opgeheven been.

5) Wanneer dit vlot gaat, kan je proberen om op de knieën op de bal te gaan staan. Om het nog wat moeilijker te maken, spreid je in deze houding de armen en gooi je een bal van je ene hand naar de andere.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841925/