Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke antioxidant dat onze cellen, bloedvaten en weefsel beschermt.

Antioxidanten neutraliseren namelijk schadelijke vrije radicalen. Dit zijn stoffen die schade kunnen veroorzaken aan onze lichaamscellen.

Vitamine E is, zoals alle vitaminen, onmisbaar voor onze gezondheid. De actuele voedingsaanbevelingen zijn identiek voor volwassenen en ouderen, namelijk 13 mg/dag voor mannen en 11 mg/dag voor vrouwen. Toch stellen wetenschappers na onderzoek vast dat een hogere inname bij ouderen mogelijks een meerwaarde kan zijn. Volgens de studie staat vitamine E in relatie met een beter immuunrespons en een lager risico op infecties bij ouderen.

Er bestaan verschillende vormen van vitamine E, de meest actieve vorm als antioxidant gaat onder de naam alfa-tocoferol. Deze vorm komt ook voor in onze voeding. De voornaamste bronnen van vitamine E zijn plantaardige oliën, volle graanproducten, noten en zaden.

In onderstaande tabel staan enkele voorbeelden.