Voordelen en eigenschappen van herfstvruchten

Appels, peren, bosbessen, kastanjes, druiven en granaatappels: wij zetten voor jou de voordelen en eigenschappen van herfstvruchten op een rijtje.

Eten volgens de seizoenen biedt veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je maximaal kunt genieten van de voedingswaarden van de plant door een spontane en natuurlijke rijping én van een betere smaak. Met de eerste koude zien we in de afdeling groenten en fruit veel nieuwe smaken en kleuren opduiken. Deze groente- en fruitsoorten geven ons lichaam een flinke dosis energie en boosten ons immuunsysteem om ons beter te beschermen tegen de winter die voor de deur staat. Welke vruchten mogen niet ontbreken op tafel?

Appels

Appels worden bij ons massaal geconsumeerd. Er bestaan tientallen verschillende soorten: van friszuur tot zoet, van eetappels tot stoofappels, oude en nieuwe variëteiten. Appels worden vaak rauw gegeten, maar ook veel toegepast in bereidingen in de keuken. Ga eens op verkenning bij een lokale appelteler in je buurt.
Appels zijn een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen Ze zijn ook rijk aan antioxidanten die veroudering helpen tegen te gaan.

De pectine 1 in appels helpt een luie darm en verlaagt de slechte cholesterol.

Peren bevatten eveneens vezels, vitamines en  mineralen.

Blauwe bosbessen

Blauwe bosbessen zijn dan weer rijk aan foliumzuur en kalium. Ze hebben een samentrekkende werking op de darmen, waardoor ze vaak worden aangeraden bij diarree. Deze bessen hebben ook een gunstige effect op de bloeddruk 2.

De polyfenolen in bosbessen en zwarte druiven 3,4  in combinatie met vitamine D  zouden een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Druiven

Druiven zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en minerale zouten. Hun ontgiftende eigenschappen verbeteren de darmtransit en hebben een drainerend effect.

Vind je geen Belgische druiven, kies dan diegene afkomstig uit Europa.

Granaatappels

Granaatappels 5 zijn bijzonder rijk aan antioxidanten en zijn dé perfecte herfstvrucht om energie op te doen en die typische vermoeidheid tegen te gaan bij het wisselen van de seizoenen. Hun positieve werking op de immuniteit is zo groot dat we deze vrucht kunnen beschouwen als een van de beste voedingsmiddelen die de herfst te bieden heeft.

Kastanjes

Kastanjes 6 hebben een hoge voedingswaarde: ze  zijn zeer versterkend en bieden een bron van energie en mineralen dankzij hun gehalte aan koper, ijzer en fosfor. Door hun hoge gehalte aan koolhydraten en eiwitten zijn kastanjes een goede maaltijdvervanger of een geschikte vervanger voor  brood en pasta.

Referenties:
1 https://www.foodinaction.com/nl/transit-intestinal-il-y-a-fibres-et-fibres/
2 http://jandonline.org/article/S2212-2672(14)01633-5/abstract
3 http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2013/sep/red-grapes-blueberries-may-enhance-immune-function

4 https://www.foodinaction.com/nl/verbindingen-druiven-en-bosbessen-stimuleren-immuniteit/
5 http://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=grenade_nu
6 http://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=chataigne_nu