Waarom ze vooral in China van deze Japanse folklore houden

Waarom ze vooral in China van deze Japanse folklore houden

Je hebt ze misschien al eens gezien bij je afhaalchinees om de hoek: de witte porseleinen katjes. Pootje omhoog en zwaaien maar. Grappig ding. Maar wat is nu juist het verhaal achter die kleurrijke viervoeters? En waarom staan ze bij bijna elke Chinese handelaar in de vitrine?

De kat die geluk wenkt én brengt

Ondanks het feit dat het wuivende katje enorm populair is in China – en bij Chinezen wereldwijd – komt het oorspronkelijk uit Japan. Maneki Neko noemen mensen het beeld ginder. Vrij vertaald betekent het zoveel als ‘de kat die het geluk wenkt’.

En dat is nu net de reden waarom ook Chinezen zo dol zijn op de porseleinen katjes. Vooral handelaars geloven dat ze geluk brengen. Het wuivende pootje wenkt de klanten binnen. En dan rinkelt de kassa natuurlijk.

Lijfwacht van zijderupsen

Voor de oorsprong van het katje moeten we terug naar het begin van de negentiende eeuw. Het was toen al duidelijk dat katten heel belangrijk waren voor Japanners. Ze beschermden de zijderupsen door al te hongerig ongedierte weg te jagen.

Uit bijgeloof zijn Japanners toen massaal katjes beginnen maken. Eerst in hout, daarna in steen en porselein. Vandaag vind je ze ook in plastic. De Maneki Neko is zo een eigen leven beginnen leiden. En veroverde ondertussen dus ook een plaats in het leven van de Chinezen.

Rijkdom in ruil voor onderdak

Er zijn veel verhalen over de symboliek van de Maneki Neko, maar in se komt het hierop neer: je geeft een kat onderdak en in ruil word je beloond met rijkdom.

In Tokio staat er zelfs een tempel dat volledig gewijd is aan katten. De reden? Eeuwen geleden zou een kat het leven van een samourai gered hebben. Door met haar pootje te zwaaien, lokte ze de samourai binnen. Net voor de bliksem op hem zou inslaan.

En wat met de pootjes?

Uit verhalen blijkt dat de rechtse poot omhoog meer geld betekent. De linkse meer klanten. Vooral die laatste zul je dus vinden bij handelaars.

Leuke anekdote: na de financiële crisis van 2008 begonnen enkele slimmeriken katjes te maken met beide pootjes in de lucht. Want gandelaars konden toen alle geluk gebruiken.