Yoga: waar of niet waar

Yoga is een discipline die velen rijmen met een welbepaald beeld en waaraan allerlei eigenschappen worden toegedicht die er soms niets mee te maken hebben.

We bekijken samen enkele van de bekendste beweringen: is het echt waar dat …

1. yoga voor softies is?

Niet waar, net zoals het tegengestelde – dat het te moeilijk zou zijn – niet waar is. Onder een goede begeleiding wordt yoga aangepast aan ieders niveau en verwachtingen.

In elk geval gaat het om een discipline die een niet te verwaarlozen fysieke inspanning vraagt, enerzijds gericht op het stretchen van de spieren en anderzijds op het bewaren van het evenwicht bij de overgang van de ene asana (of yogahouding) naar de andere. Probeer bijvoorbeeld maar eens een les ashtanga- of poweryoga.

2. yoga voor lenige mensen is?

Niet waar. Je moet niet lenig zijn om met yoga te beginnen: de lesgever zal immers houdingen aanbieden die haalbaar zijn voor elk lenigheidsniveau, zodat iedereen ze kan uitvoeren rekening houdend met wat het lichaam aankan.

Wie echter lange tijd yoga beoefent, zal verschillende fysieke voordelen ervaren, waaronder soepelere gewrichten en langere spieren.

3. yoga voor slanke mensen is?

Niet waar. Dit stereotype werd recent goed doorprikt op de sociale media met een bericht dat uit India kwam via het Facebook- en Instagram-profiel van yogaforallmumbai, waarop de volslanke yogi Dolly Singh hiervan het levende bewijs is en waarbij de beelden en foto’s alle twijfel wegnemen.

4. yoga niet dient om spieren te kweken?

Waar en niet waar. Als je vooral spiermassa wilt opbouwen, dan zijn er ongetwijfeld keuzes waarmee je het gewenste resultaat veel sneller zult bereiken dan met het beoefenen van yoga.

Als je daarentegen vooral de spieren van je ‘core’, of je oppervlakkige en diepe buikspieren, wil verstevigen en je spiertonus in het algemeen, dan kan yoga met de tijd zeker een mooi en duurzaam resultaat opleveren.

Er wordt immers heel wat beroep gedaan op de spieren van de rug, de armen en de schouders, die zichtbaar steviger worden bij een langdurige beoefening van deze discipline.

5. yoga een sport is?

Niet waar, of toch niet helemaal. Recent werd immers aangekondigd dat yoga zal worden opgenomen als sportdiscipline erkend door het Nationaal Italiaans Olympisch Comité.

6. je van yoga afvalt?

Niet waar. Onder de hoofddoelen van yoga zal je afvallen niet terugvinden. Andere disciplines garanderen zonder twijfel een veel hoger calorieverbruik. Om af te vallen, moet je vooral onthouden dat je meer energie moet verbruiken dan dat je energie opneemt uit je voeding en dat elke fysieke activiteit, vergeleken met stilzitten, alleen maar kan helpen – zeker in combinatie met een gezonde voeding.