Yakult gebruikt cookies op zijn websites voor analytische doeleinden én om uw gebruikersinstellingen en voorkeuren te onthouden voor volgende bezoeken aan onze websites. Indien u onze websites blijft bezoeken aanvaardt u het gebruik van deze cookies, zoals beschreven in onze privacyverklaring. Ok

Zet eens zeewier op het menu: gezond én lekker!

Japan staat al langer bekend om zijn gezonde levensstijl. In een recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie naar de levensverwachting staan Japanse vrouwen nu ook afgemeten op de eerste plaats. Zij leven gemiddeld tot hun 87ste.

Het geheim? De zee

Dat Japanse vrouwen – of Japanners in het algemeen – zo lang leven, heeft de eilandstaat onder meer te danken aan al het goede uit de zee: vis, maar vooral ook aan zeewier.

Volgens de VN consumeren Japanners jaarlijks maar liefst 100.000 ton zeewier. De grootste groep consumenten van zeewier zijn de bewoners van het eiland Okinawa. Zij zetten het vaakst nori, kombu, hijiki, wakamé of andere zeewiersoorten op het menu.

Misschien niet geheel toevallig dat het eiland Okinawa ook de oudste inwoners ter wereld heeft?

De superkracht van zeewier

Zeewier is vooral rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. Het bevat gigantisch veel ijzer en eiwitten en is daardoor een goeie vleesvervanger.

Het is ook één van de zeldzame voedingsmiddelen dat natuurlijk jodium bevat. Daarmee regelt je lichaam de schildklier. Meer nog: wetenschappers van de universiteit van California, Berkeley ontdekten dat zeewier ook het oestrogeenniveau onder controle houdt. Wat zou verklaren waarom het aantal vrouwen met borstkanker zo laag ligt in Japan.

Zeewierboerderij

Zeewier is bij ons nog iets voor hippe vegeateriërs maar in Nederland – meer bepaald in Zeeland – drijft sinds 2013 de eerste duurzame zeewierboerderij in Nederland. Van maart tot oktober kweken Rebecca en Jennifer hier de seizoenswieren: zeesla, kombu, wakamé en bessenwier. In gedroogde vorm zijn de zeewieren het hele jaar door verkrijgbaar.

Creatief met zeewier

TAPENADE MET ZEEWIER

10 eetlepels gemengde zeewieren in stukjes
5 zongedroogde tomaten
15 groene olijven
2 eetlepels kappertjes
75g gemalen Parmezaanse of andere oude kaas
2 looktenen
flinke scheut olijfolie

Pel de look.
Spoel de zeewier af in koud water en snijd in kleine stukjes.
Breng alle ingrediënten in de blender en pureer tot je de gewenste structuur bekomt.

VIS MET NORI - Recept voor 2 personen

300g vaste vis (kabeljauwhaasje, hondshaai, lot…)
2 à 3 nori-vellen
2 venkelknollen
3 eetlepels fijngehakte geroosterde pompoenpitten
olijfolie
sesamolie
witte balsamiek azijn of zachte witte wijnazijn
sojasaus
peper & zout
half kopje gehakte peterselie
flinke eetlepel gehakte verse koriander
2 lente-uitjes, fijngehakt

Snij de venkel in lange plakjes en kook hem gaar in een minimum aan water (+/- 15 min).

Maak ondertussen een vinaigrette met 3 eetlepels olijfolie, 1 1/2 eetlepel azijn en 3 lepels sojasaus.

Peterselie, lente-ui en koriander in een schaal mengen.

Verdeel de vis in kleine mootjes en knip een reep van je nori-vel volgens de breedte van je vismootjes. Bevochtig het nori-vel en breng hierop een grote eetlepel van de gemengde groene kruiden. Kruid met wat peper en zout en leg er een stuk vis op. Rol het nori-vel op en kleef het uiteinde toe met behulp van wat water. Leg in een ovenschaal en verwerk zo de rest van de vis en de kruiden.
Besprenkel de visrolletjes met wat olijfolie en schuif de schotel in een oven van 180° gedurende 20 tot 25 minuten.
Na 10 minuutjes een lepel van de vinaigrette op de visrolletjes aanbrengen.

Giet het water van de venkel en giet er de rest van de vinaigrette over samen met de pompoenpitten. Besprenkel met sesamolie.

Serveer dit gerecht met volle rijst of Quinoa.

Bronnen: Huffington PostSalusiVoetspotNutrition.org