Zet vezels & vitamine C op het menu

Wat zijn voedingsvezels?

Vezels zijn stoffen die niet worden verteerd. We kennen twee groepen: fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels.
Fermenteerbare voedingsvezels (zoals de vezels van havermout, fruiten en groeten) worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Dat zorgt voor een goede stoelgang.
Bovendien absorberen deze voedingsvezels cholesterol uit de voeding. Oplosbare vezels vind je vooral in groenten, fruit en peulvruchten.
Niet-fermenteerbare voedingsvezels of onoplosbare vezels worden niet afgebroken door bacteriën maar vergroten wel het volume van de darminhoud. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de darmen gestimuleerd. Dat versnelt de darmpassage en bevordert de stoelgang.
Onoplosbare vezels vind je voornamelijk in volkoren graanproducten. Een vezelrijke voeding heeft ook een groter verzadigingsvermogen en kan zo overgewicht helpen voorkomen.

Hoe vezelrijker eten ?

Door volkorenproducten te gebruiken in plaats van geraffineerde producten verhoog je het vezelgehalte van je dagelijkse

voeding. Kies dus voor volkorenbrood, volkorenpasta en volle rijst (ongepelde rijst) in plaats van wit brood, witte pasta of witte rijst.

Andere goede bronnen van vezels zijn muesli, havermout, quinoa en noten. Zet ook eens wat vaker peulvruchten zoals linzen en bonen op het menu. Eet dagelijks voldoende groenten en fruit. Voor groenten zou je toch aan 300 gram per dag moeten geraken. En zeker twee stukken fruit. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels is 30 à 40 gram per dag. Let wel op: een vezelrijke voeding vraagt om voldoende vochtinname. Je moet dus genoeg drinken.

En vitamine C, waar hebben we dat voor nodig?

Vitamine C is belangrijk voor het in stand houden van onze weerstand. Vitamine C is namelijk één van de vele antioxidanten. Dat

wil zeggen dat deze vitamine in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren.

Verder is vitamine C onder meer nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer uit onze voeding. Bij een tekort kan onder andere een verminderde weerstand en vertraagde wondheling optreden. Een teveel aan vitamine C wordt met de urine uitgescheiden. Een overdosering komt zelden voor.

Hoe zet je meer vitamine C op het menu?

Vitamine C is heel warmtegevoelig en lost gemakkelijk op in water. Kook daarom groenten ‘beetgaar’ in niet te veel water. Breng

eerst het water aan de kook en voeg dan pas je groenten of aardappelen toe. Stomen is ook een heel goede manier om je groenten te bereiden.

Enkele belangrijke bronnen van vitamine C zijn: rode en gele paprika, peterselie, broccoli, aardappelen, witloof, kiwi, citrusvruchten, …